Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Tradicionalni stil u uređenju kupatila: Otmenost koja traje

  Kratka istorija keramike na Balkanu

  Keramička proizvodnja u Srbiji i na Balkanu ima dugu i bogatu istoriju koja seže u praistoriju. Kroz vekove, keramika je bila ne samo praktična strana života već i dekorativna, s bogatim uzorcima i tehnikama koje su prenošene s kolena na koleno. Tradicionalna keramika, poput crepulja, korišćena je za pripremu hrane na otvorenom ognjištu i pravila je neizostavni deo svakodnevnog života na Balkanu​​.

  U doba antike, keramička proizvodnja na Balkanu bila je pod uticajem rimskih i grčkih tehnika, što je rezultiralo visokim kvalitetom i raznovrsnošću proizvoda. Tokom srednjeg veka, upotreba keramike bila je široko rasprostranjena, a lokalni majstori su razvijali unikatne tehnike proizvodnje i ukrašavanja. Zlakuska keramika, koja se izrađuje u selu Zlakusa, poznata je po svojoj izdržljivosti i specifičnom sastavu od gline i kalcita, što joj daje poseban karakter i trajnost​​.

  Istočna i jugoistočna Srbija su takođe poznata po svojoj tradiciji izrade keramičkih predmeta, posebno u mestima poput Pirota, Zaječara i Babušnice, gde su se razvijale jedinstvene tehnike oblikovanja i pečenja keramike​​. Pored praktične upotrebe, keramičke posude su često bile bogato ukrašene, reflektujući kulturni i estetski duh vremena​​.

  Enmon proizvodi za tradicionalni stil

  Enmon nudi širok asortiman proizvoda koji se savršeno uklapaju u tradicionalni stil uređenja enterijera. Evo nekoliko preporuka:

  1. Keramičke pločice:

   • Terracotta pločice: Idealan izbor za kuhinje i hodnike, ove pločice dodaju rustični izgled i tople zemljane tonove prostoru​​.
  2. Kupatilski nameštaj i sanitarije:

   • Ormarići iz Roper kolekcije: Napravljeni od visokokvalitetnog medijapana, ovi ormarići sa slow-motion mehanizmima za zatvaranje vrata i fioka dostupni su u različitim bojama i završnim obradama, savršeno se uklapajući u tradicionalne i moderne enterijere​​​​.
   • Sanitarije: Elegantne kade i slavine koje kombinuju klasične linije sa modernom funkcionalnošću, pružajući luksuzan osećaj u svakom kupatilu​​.

  Praktični saveti za preuređenje u tradicionalnom stilu

  1. Kombinovanje materijala: Koristi različite materijale kao što su terracotta za podove i zellige za zidove kako bi stvorio vizuelno bogate prostore.
  2. Akcentni zidovi: Pločice sa uzorcima koristi za akcentne zidove u kuhinjama i kupatilima kako bi dodao karakter i dubinu prostoru.
  3. Održavanje pločica: Redovno tretiraj pločice zaštitnim sredstvima kao što je vosak za terracotta pločice kako bi očuvao njihovu lepotu i trajnost.

  Tradicionalni stil uređenja enterijera nije samo povratak u prošlost, već i prilika da stvoriš prostor koji odiše elegancijom i toplinom. Uz Enmonove proizvode i savete, lako možeš transformisati svoje kupatilo, kuhinju ili bilo koji drugi prostor u oazu klasičnog šarma.

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Napiši komentar