Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Vodič za sečenje pločica

   

  Ako si neko ko se upušta u svoju prvu avanturu sa pločicama u novom prostoru, pozdravljamo te. Iako je konačni proizvod nagrađujuć i lep, nećemo lagati, pred tobom je veliki zadatak pre tog dela. Pored razmatranja opcija za konačan izbor savršene pločice, moraš se uveriti da je pravilno izmeriš i postaviš na pravo mesto u ambijentu. Jedna stvar koja će se sigurno desiti je potreba za sečenjem pločica kako bi se prilagodile tvom prostoru. Ovo, iako naizgled zamorno, nije nemoguće. Pošto smo stručnjaci za pločice, ovde smo da ti pružimo ruku pomoći i vodimo te kroz temeljni korak po korak proces sečenja pločica. Na ovaj način, možeš preći iz kreacije u proizvodnju sa malo stresa.

  Takođe, želimo te obavestiti da u Enmonu nudimo uslugu preciznog sečenja pločica. 

  Da bismo ovo uradili kako treba, prvo ćemo obraditi dva najpopularnija (i najsigurnija) načina za sečenje pločica. Prvi način je sa ručnim sekačem pločica, ili sekačem za pločice, koji je u suštini jednostavan alat koji urezuje pločicu, a zatim primenom pritiska, lomi je. Drugi način je pomoću sekača za pločice – ručnih ili stojećih. Dok sada prolazimo kroz proces, kasnije ćemo detaljnije objasniti šta je vodena testera. Za sada, samo znaj da je to alat koji koristi dijamantsku oštricu koja se hladi vodom što rezultira besprekornim sečenjem.

   

  Evo pregleda svakog načina:

  Sekač za pločice

  Sekač za pločice je savršen komad opreme za osnovne potrebe pri sečenju pločica. Ne možeš lako raditi fensi stvari kao što su zakrivljenja, ali za ravne rezove, idealan je. Prođimo kroz korake kako bi svaki put imao lepo isečenu pločicu.

  Korak 1: Postavljanje pločice: Pomalo očigledno, prvi korak je jednostavno postavljanje pločice. Postavi je čvrsto uz ivicu sekača. Podigni ručicu i naginji pritisnu podlogu tako da ne smeta. Uveri se da se točkić za sečenje nalazi na donjoj ivici pločice, gde planiraš da je isečeš.

  Korak 2: Urezivanje pločice: Nakon što je tvoja pločica sigurno postavljena u opremu, vreme je za urezivanje. Da bi to uradio, pomeraj volfram-karbidni točkić za urezivanje od vrha do dna pločice. Kao da sečeš krišku pice, neka ide od jednog kraja do drugog. Možda ćeš želeti da urezuješ dva puta kako bi oznake bile vidljive. Ali, molimo te da ne budeš previše agresivan sa urezivanjem jer to može dovesti do pucanja.

  Korak 3: Lomljenje pločice: Nakon što je tvoja pločica sigurno postavljena u opremu, vreme je za urezivanje. Da bi to uradio, pomeraj volfram-karbidni točkić za urezivanje od vrha do dna pločice. Kao da sečeš krišku pice, neka ide od jednog kraja do drugog. Možda ćeš želeti da urezujes dva puta kako bi oznake bile vidljive.

  Korak 4: Čisti rezovi  Poslednji korak je uklanjanje pločice iz mašine i započinjanje tvog dizajna!

  Imaj na umu da možeš seći listove pomoću ručnog sekača, ali proces je malo detaljniji. O tome ćemo raspravljati ispod u našem delu o mozaicima.

  Vodena testera (ručna ili stojeća)

   

  Korak 1: Priprema za bezbednost

  Pre nego što započneš svoj projekat sečenja, uveri se da si pripremljen. Da bi to uradio, imaj rukavice za zaštitu ruku i naočare za zaštitu očiju spremne. Ovo će pomoći da se smanji rizik od bilo kakvog nusproizvoda koji može povrediti bilo koji deo tela.

  Korak 2: Merenje i obeležavanje pločice

  Nakon što si postavio zaštitu, možeš preći na prvi zvanični korak koji je merenje. Za ovo, koristi marker i obeleži liniju preko tela pločice gde ćeš je seći. Uveri se da ostaviš prostor za ekspanziju, idealno ne manje od 5 centimetra. Ovo će pomoći sa fugama kasnije.

  Korak 3: Punjenje posude sa vodom

  Prilično jednostavno, uveri se da napuniš posudu vodom kako bi sečivo moglo da se hladi, ali i da dobiješ najbolje rezultate.

  Korak 4: Poravnanje pločice

  Kada si pravilno izmerio i napunio posudu vodom, vreme je da pripremiš pločicu za sečenje! Poravnaj pločicu na stolu. Uveri se da je ograda podešena tako da, kada sečeš, sečeš tačno na liniji koju si izmerio.

  Korak 4: Poravnanje pločice

  Kada si pravilno izmerio i napunio posudu vodom, vreme je da pripremiš pločicu za sečenje! Poravnaj pločicu na stolu. Uveri se da je ograda podešena tako da, kada sečeš, sečeš tačno na liniji koju si izmerio.

  Korak 5: Pritisni dugme

  Pre nego što započneš, ukloni pločicu iz zone sečenja. Zatim, uključi mašinu, osiguraj mašine na oba kraja kako bi obezbedili ravne linije.

  Korak 6: Sečenje pločice

  Sada kada je sve poravnato i bezbedno, vreme je za uzbudljivi deo: sečenje! Da bi to uradio, drži pločicu obema rukama i gurni je uz ogradu prema sečivu. Uveri se da kontinuirano proveravaš posudu za optimalne nivoe vode, preporučujemo da to radiš pre nego što pređeš na drugo sečenje.

  Korak 7: Poliranje pločice

  Sledeći korak je samo za lepotu. Uz pomoć sunđera očisti pločicu kako bi uklonio višak prašine ili materijala. Ovo će ostaviti tvoju pločicu lepo isečenom i u besprekornom izgledu.

  Treba napomenuti da se oba komada opreme gore mogu koristiti za sve keramičke pločice; međutim, zbog svoje izdržljivosti, većina porcelanskih pločica se bolje seče testerom. Kada su u pitanju druge, specifičnije pločice, poput staklenih ili mozaika, postoje posebni koraci i potrebe koje ćemo uskoro obraditi.

  Kao što možda znaš iz ličnog iskustva ili ćeš uskoro saznati, razlog za sečenje pločica je jednostavan: pločica potrebna za pod ili zid jednostavno ne odgovara kao ceo komad. Ovo zahteva prilagođavanje kako bi stvari izgledale lepo i tečne. Postoje i drugi slučajevi kada je potrebno seći pločicu kako bi se postavila oko WC šolje ili oko vrata.

  Druge vrste pločica i kako ih seći

  Staklene pločice: Kada je u pitanju sečenje staklenih pločica, moraš biti još oprezniji nego sa keramičkim. Dok su keramičke pločice mekše, staklene pločice su sklone lomljenju ako se nepravilno seku.

  Mozaik pločice: Do sada smo spomenuli sekač za pločice i sekače za pločice, ali sada ćemo te upoznati sa još jednim tipom; sekačem za mozaik pločice. Kada se upuštaš u sečenje mozaik pločica, suočavaš se sa dva izazova: 1) Većina je napravljena od stakla ili mešavine stakla i kamena tako da je lomljenje pravi strah i 2) Površina je prilično mala. Da bi izbegao katastrofu, za ove pločice sledi korake 1 i 2 za sekač za pločice koje smo opisali u tekstu iznad, a kada dođeš do koraka 3, koristi sekače za mozaik. Sekači za mozaik izgledaju kao klešta, ali su efikasni za sečenje manjih mozaika na pola, na čist način, nakon što su urezani.

  Vrste sečenja pločica

  Pored tradicionalnog ravnog reza, postoje i drugi, specifičniji rezovi koji mogu biti potrebni. Oni su opisani u nastavku.

   

  Zakrivljen rez

  Kao što je pomenuto, zakrivljeni rezovi pločica su korisni kada treba da sečete oko neke oblasti. Ova oblast može biti WC šolja ili kvaka na vratima. Za sečenje ovakvih pločica možeš koristiti vodenu testeru.

  Probušen rez

  Probušeni rez je idealan ako postavljaš pločice oko cevi ili ventila. Ova vrsta reza zahteva bušilicu i testeru za keramičke pločice. Prvo bušiš rupu odgovarajuće veličine, a zatim koristiš testeru da je glatko isečeš. Uveri se da pločica ostane mokra tokom celog procesa.

  Vrste alata za sečenje

  Vodena testera

  Jedan od skupljih komada opreme, ali daleko najpraktičniji, je vodena testera. Ovaj alat ima vodenu pumpu koja održava oštricu čistom i oštrom, te uklanja višak materijala nakon sečenja. 

  Sekač za pločice

  Sekač za pločice, ili ručni rezač pločica, je jednostavan alat koji te neće preterano skupo koštati. Ima karbidni točkić koji urezuje pločicu, što olakšava da vidiš gde treba da je isečeš. Ručica za pritisak omogućava da se pločica prelomi, ostavljajući te samo sa potrebnom veličinom. Ovaj proizvod je najbolji za ravne rezove.

  Klešta za pločice

  Klešta za pločice su najbolji izbor kada su potrebni neregularni rezovi. Ovo je često slučaj sa mozaicima, kao što je već pomenuto. Omogućavaju ti da sečeš manje površine, za razliku od ručnog rezača ili testere. Neka od dostupnih klešta imaju sposobnost urezivanja što olakšava proces sečenja.

  Neki brzi saveti

  Ne žuri sa procesom. Važno je uzeti vreme da se uveriš da su tvoja merenja tačna. Na kraju krajeva, naručivanje dodatnih pločica bi bilo skupo i glavobolja za tebe.

  Uveri se da sve radiš sigurno. Uvek koristi rukavice i/ili naočare za zaštitu tela.

  Ako ti se posao čini zastrašujućim, konsultuj profesionalca. Uvek je bolje uložiti u pravilno izvođenje nego gubiti vreme radeći pogrešno.

  Sada kada znaš različite načine sečenja različitih tipova pločica, istraži naše različite materijale za pločice i završi svoj novi prostor ili projekat renoviranja sa savršenim pločicama.

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Ne zaboravi da posetiš i našu posebnu stranicu za dodatne usluge

  Napiši komentar