Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Saveti za održavanje keramičkih pločica: Ključne metode za dugotrajnu sjajnu površinu

  Keramičke pločice su izuzetno popularan izbor za oblaganje površina u mnogim domovima, bilo da je reč o podovima, zidovima, unutrašnjim ili spoljašnjim prostorima. Njihova popularnost leži u estetici, funkcionalnosti i relativnoj jednostavnosti održavanja. Međutim, kako bi se sačuvala njihova lepota i funkcionalnost, potrebno je pratiti nekoliko ključnih saveta.

   

  Osnovne metode čišćenja

   

  Nakon postavljanja, prvo čišćenje keramičkih pločica treba obaviti odmah, uklanjajući višak fug mase vlažnom krpom, čime se izbegava stvrdnjavanje i komplikovanije čišćenje kasnije. Za temeljnije čišćenje, koristite mešavinu rastvarača za čišćenje i tople vode, vodeći računa da se pridržavate uputstava sa ambalaže sredstva za čišćenje.

   

   

   

  Dnevno održavanje

   

  Za svakodnevno održavanje, pločice brisati sa vodom i sušiti suvom krpom ili sunđerom. Ovako možete sprečiti akumulaciju prljavštine, buđi i kamenca koji mogu narušiti izgled i kvalitet pločica.

   

  Čišćenje fugni

   

  Kada primetite tamnjenje fugni, koristite rastvor od ¼ šoljice blagog deterdženta i 10 litara vode. Nakon čišćenja sunđerom, obavezno isperite vodom. Za uporne mrlje, koristite rastvor izbeljivača i vode, vodeći računa o ventilaciji prostorije i zaštiti ruku gumiranim rukavicama.

   

  Saveti za čišćenje različitih vrsta mrlja

   

  • Masnoće i ulja: Koristite rastvor deterdženta za sudove ili alkohola razblaženog vodom, nanesite na mrlju i ostavite nekoliko minuta pre brisanja.
  • Kamenac: Rastvor vinskog sirćeta ili limunovog soka može pomoći u uklanjanju kamenca.
  • Plesan ili buđ: Kombinacija vode i sode bikarbone efikasna je u formi paste koja se nanosi i lagano trlja četkom.
  • Crveno vino ili sok: Uklonite što pre koristeći mešavinu vode i hidrogen peroksida.
  • Olovka ili marker: Alkohol ili sredstvo za uklanjanje fleka koje sadrži alkohol može efikasno očistiti ove vrste mrlja.

   

   

   

   

  Završne napomene

   

  Važno je sredstva prvo testirati na manje vidljivom delu pločice kako bi se osiguralo da neće doći do oštećenja. Nekoristeći gruba abrazivna sredstva poput sone kiseline ili varikine, osiguravate da površina pločica ostane netaknuta i sjajna.

  Pravilnim održavanjem i pridržavanjem ovih saveta, vaše keramičke pločice će zadržati svoj sjaj i kvalitet, doprinoseći lepoti i funkcionalnosti vašeg prostora godinama koje dolaze.

   

  Hvala što čitate naš blog. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja kontaktirajte nas na marketing@enmon.info ili pozovite 0800 33 33 35.

  Napiši komentar