Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Vodič za održavanje i higijenu keramičkih i granitnih pločica

   

  Održavanje keramičkih i granitnih pločica ne mora biti komplikovano ili zahtevno. Pravilna nega može produžiti njihov vek trajanja i održati ih lepim i funkcionalnim. Evo nekoliko praktičnih saveta koji će ti pomoći da tvoji podovi i zidovi uvek izgledaju besprekorno, čak i uz zgusnut raspored.

  Redovno čišćenje

  1. Svakodnevno čišćenje:

   • Čišćenje metlom ili usisivačem: Redovno uklanjaj prašinu i sitne čestice sa pločica kako bi sprečio njihovo habanje. Usisavaj s dodatkom koji neće grebati površinu pločica.
   • Brisanje vlažnom krpom: Koristi vodu i blago sredstvo za čišćenje, bez jakih hemikalija, kako bi obrisao pločice i uklonio prljavštinu i mrlje​.
  2. Čišćenje bez sapuna:

   • Izbegavaj sapunaste proizvode jer ostavljaju lepljive ostatke koji privlače prljavštinu. Koristi pH-neutralna sredstva za čišćenje koja su bezbedna za keramičke i granitne pločice​​.

   

   

  Uklanjanje mrlja

  1. Brzo reaguj:

   • Ukoliko nešto prospeš, odmah očisti mrlju kako bi sprečio njeno upijanje i trajno oštećenje pločica. Za uljane i masne mrlje koristi blaga sredstva za odmašćivanje​​.
  2. Specijalizovana sredstva:

   • Za tvrdokorne mrlje na granitnim pločicama koristi specijalizovana sredstva za čišćenje kamena. Izbegavaj korišćenje abrazivnih sredstava koja mogu izgrebati površinu​.                

  Dubinsko čišćenje

  1. Godišnje dubinsko čišćenje:

   • Bar jednom godišnje, obavi detaljno čišćenje pločica i fugni. Koristi pH-neutralne proizvode i mekane četke za ribanje. Nakon čišćenja, temeljno isperi i osuši površine kako bi uklonio sve ostatke sredstva za čišćenje​).
  2. Popravka i obnova fugni:

   • Redovno proveravaj fugne između pločica. Ako su napukle ili se troše, obnovi ih kako bi sprečio prodiranje vode i prljavštine ispod pločica. Sealer za fugne će produžiti njihov vek trajanja i olakšati čišćenje​​.

   

  Preventivne mere

  1. Otirači i prostirke:

   • Postavi otirače ispred ulaza kako bi sprečio unošenje prljavštine i abrazivnih čestica koje mogu oštetiti pločice. Redovno čisti otirače kako bi bili efikasni​​.
  2. Zaštita pločica:

   • Izbegavaj vučenje teških predmeta po podu kako ne bi izgrebao površinu. Postavi filcane podloge ispod nogu nameštaja kako bi dodatno zaštitio pločice​​.

  Čišćenje granitnih pločica

  1. Specijalizovani proizvodi:

   • Granitne pločice zahtevaju posebnu negu. Koristi proizvode koji su posebno formulirani za čišćenje kamena i granita. Nikada ne koristi obična sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti kamen​​.
  2. Redovno brisanje:

   • Brisanje granitnih pločica vlažnom krpom ili mopom koji ne ostavlja ogrebotine je ključno za održavanje njihovog sjaja. Izbegavaj korišćenje abrazivnih spužvi i jastučića​​.

  Pridržavajući se ovih saveta, tvoji keramički i granitni podovi i zidovi će dugo izgledati kao novi. Redovno održavanje, brza reakcija na mrlje i korišćenje odgovarajućih sredstava za čišćenje ključni su za očuvanje lepote i funkcionalnosti tvojih pločica.

   

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Napiši komentar