Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Mediteranski stil: Spoj prirodnosti i raskoši

  Mediteranski stil uređenja enterijera sve više osvaja srca ljubitelja dizajna širom Balkana. Ovaj stil, inspirisan sunčanim obalama i bogatom kulturom Mediterana, donosi toplinu, prirodnost i vanvremensku raskoš. ENMON grupa, kroz ponudu proizvoda, stručno savetovanje i druge usluge, pruža sve što ti je potrebno da svoj dom ili pojedine njegove delove- preurediš skladno ovom stilu, a da, pritom, možeš kod nas naići na veoma povoljne cene. U ovom tekstu, pokazaćemo kako možeš koristiti mediteranski stil u različitim delovima svog doma. 

   


   

  Istorija mediteranskog dizajna

  Mediteranski stil uređenja ima duboke korene u kulturama zemalja koje okružuju Mediteransko more, uključujući Španiju, Italiju, Grčku, Maroko i Francusku. Ovaj stil je nastao kao rezultat bogate istorije trgovine i kulturnih razmena između ovih regiona, što je dovelo do eklektičnog spoja arhitektonskih i dizajnerskih elemenata. Na primer, mediteranski dizajn kombinuje različite uticaje poput rimskog luksuza, grčke jednostavnosti i maurske dekorativnosti. Tokom vekova, ovi stilovi su se mešali, stvarajući prepoznatljiv izgled koji danas poznajemo​.

  Mediteranski stil karakterišu prirodni materijali poput kamena, drveta i terakote, kao i upotreba svetlih, toplih boja koje evociraju more, pesak i sunce. Tipični elementi ovog stila uključuju bele zidove od štukature, izložene drvene grede, podove od terakote i mozaik pločice. Boje koje se koriste su često inspirisane prirodnim okruženjem - plave nijanse koje podsećaju na more, zelene tonove maslinovih drva i tople zemljane tonove.

  Jedan od ključnih aspekata mediteranskog dizajna je naglasak na životu na otvorenom. Domovi su često projektovani tako da omogućavaju jednostavan prelaz između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, sa velikim terasama, dvorištima i prozorima koji maksimiziraju prirodno svetlo. Ovaj stil takođe često koristi lukove u arhitekturi, što doprinosi fluidnosti prostora i vizuelnoj povezanosti različitih delova doma​.

  Mediteranski dizajn je postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 1920-ih, naročito u toplim i sunčanim državama poput Kalifornije i Floride. Ovaj stil je često viđen u luksuznim odmaralištima i rezidencijama, a prepoznatljiv je po crvenim krovovima od terakote, dekorativnom kovanom gvožđu i bogatoj upotrebi kamena i drva​.

   

   

  Podne i zidne pločice

  Jedan od ključnih elemenata mediteranskog stila su pločice koje svojom teksturom i bojama podsećaju na more, sunce i prirodu. Enmon nudi širok spektar keramičkih pločica koje savršeno odgovaraju ovom stilu. Biraj pločice u toplim zemljanim tonovima, nijansama plave i zelene koje evociraju more i pesak. Mozaik pločice su posebno popularne, jer mogu kreirati umetničke detalje na zidovima i podovima tvog doma.

  Saveti za upotrebu pločica:

  • Kupatilo: Kombinuj plave i bele pločice za zidove i podove kako bi stvorio efekat morskih talasa. Mozaik pločice mogu dodati luksuzan i umetnički izgled tvom prostoru.
  • Kuhinja: Zidne pločice u kuhinji mogu imitirati starinske španske i portugalske uzorke, donoseći autentičan mediteranski duh.
  • Dvorište i terasa: Za spoljašnje prostore, biraj rustične pločice koje su otporne na vremenske uslove i dodaju prirodnost tvom dvorištu ili terasi.

   

   

   

   

  Kupatilski nameštaj i galanterija

   

  Enmonov asortiman kupatilskog nameštaja i galanterije pruža sve što ti je potrebno da mediteranski stil uneseš u svoje kupatilo. Drveni ormarići sa rustičnim završnim obradama, elegantna ogledala sa metalnim okvirom i bronzane slavine su samo neki od elemenata koji će tvoje kupatilo pretvoriti u mediteransku oazu.

  Saveti za upotrebu nameštaja i galanterije:

  • Ormarići: Biraj drvene ormariće u prirodnim tonovima ili sa blago oštećenim finišom kako bi postigao autentičan izgled.
  • Ogledala: Velika ogledala sa dekorativnim okvirom ne samo da će vizualno povećati prostor, već će dodati i luksuzan izgled.
  • Slavine: Bronzane ili bakarne slavine, zajedno sa posebnim držačima za peškire i sapun, dodaju dašak antike u otmenom duhu.

   

   

  Kada i kabine, tuševi

  Enmon nudi širok izbor kada, kabina i tuševa koji se savršeno uklapaju u mediteranski stil. Biraj kada i tuševe sa jednostavnim linijama i prirodnim materijalima. Stakleni paneli i kamene obloge mogu dodati luksuzan i sofisticiran izgled tvom kupatilu.

  Saveti za upotrebu kada i tuševa:

  • Kade: Biraj samostojeće kade koje evociraju starinski šarm i rafiniranost.
  • Tuševi: Kombinuj staklene panele sa prirodnim kamenom za moderni, ali prirodni izgled.

  Dekoracija dnevnih soba i spoljašnjih prostorija

  Mediteranski stil nije ograničen samo na kupatila. On može biti primenjen i u dnevnim sobama, dvorištima i terasama. Enmon nudi različite dekorativne elemente koji će upotpuniti tvoj prostor.

  Saveti za upotrebu dekorativnih elemenata:

  • Dnevne sobe: Koristi velike keramičke vaze, drvene komode i rustične stolove za centralni deo tvog prostora. Dodaj detalje poput morskih školjki, korpi od prirodnih vlakana i biljaka koje evociraju mediteransko okruženje.
  • Dvorišta i terase: Kamene klupe, mozaik stolovi i zidne fontane donose mediteranski duh na otvorenom. Koristi biljke poput lavande, maslina i ruzmarina za autentičan izgled.

   

   

  Mediteranski stil je sinonim za toplinu, prirodnost i suptilnu vrstu lakoće življenja. Korišćenjem proizvoda iz Enmonove ponude, možeš transformisati svoj dom u ambijentalnu lepotu inspirisanu obalama Mediterana. Bilo da se odlučiš za renoviranje kupatila, kuhinje, dvorišta ili dnevne sobe, Enmon nudi širok spektar kvalitetnih proizvoda koji će ti pomoći da postigneš željeni izgled.

  Uživaj u procesu kreiranja svog mediteranskog doma i prepusti se čarima ovog divnog stila. 

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Napiši komentar