Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Art Deco stil u dizajnu enterijera

  „Ar deko” (na francuskom. Art déco) je stil vizuelnih umetnosti koji je nastao u Francuskoj neposredno pred Prvi svetski rat, odakle se raširio u SAD i u Evropi u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka u industriji i zanatstvu. U Engleskoj ovaj stil postaje zastupljen tek 1940-ih, a i Japan svoje izvozne proizvode izrađuje u maniru art dekoa, dok se u Kini javlja njegova mešavina s modernim stilom ranog 20. veka u tzv. stilu Amoy Deco (gradovi Šangaj i Kulansu). Nosi karakteristike mnogih umetničkih pravaca u prvom redu kubizma i futurizma. Upotreba Art deco stila u savremenom dizajnu uključuje kombinaciju luksuznih materijala, pojedinih oštrih geometrijskih preseka i bogatih kontrastnih boja.

  Kupatila

  Geometrijski oblici: Art Deco karakterišu izražajni geometrijski oblici poput cik-cak linija, chevron uzoraka poznatih i kao V-oblici ili ševroni kao i specifična manipulacija u ambijentu korišćenjem sunčevih zraka. Ove geometrijske forme mogu se primeniti na podne i zidne pločice. Popularan izbor su crno-bele karirane pločice ili složeni mozaici​. Enmon nudi širok spektar keramičkih pločica koje se uklapaju u ovaj stil, poput kolekcija dostupnih na našem sajtu i u našim prodajnim salonima.

  Luksuzni materijali: Upotreba luksuznih materijala kao što su mermer, hrom i staklo je ključna. Mermerne pločice na podovima i zidovima, u kombinaciji sa hromiranim armaturama i staklenim akcentima, stvaraju sofisticirani izgled​. Enmonova kolekcija pločica u dizajnu mermera savršeno odgovara ovoj potrebi.

  Boje i kontrasti: Art Deco kupatila često sadrže upečatljive palete boja. Klasična crno-bela kombinacija je osnovna, ali smeli tonovi poput tamnoplave, zelene i metalik nijansi mogu dodati dramatičnost. Mesingani ili zlatni elementi pružaju toplinu i luksuz​​. Enmon sanitarije i slavine u zlatnim i hromiranim završnim obradama dodatno će upotpuniti ovaj stil.

  Kuhinje

  Geometrijski akcenti: Kuhinje u Art Deco stilu koriste geometrijske pločice za backsplash i podove. Crno-beli geometrijski uzorci, kao i kombinacije zlatnih i belih pločica, idealni su za stvaranje prijatnog i lepog izgleda. Enmon pločice sa geometrijskim presecima pružaju savršen izbor za ovakve prostore.

  Luksuzni elementi: Kuhinjski ormarići od drveta sa visokim sjajem, često sa mesinganim ili hromiranim ručkama, dodaju notu luksuza. Enmon nudi širok izbor kuhinjskih elemenata i dodataka koji mogu napraviti od tvoje kuhinje u Art Deco remek-delo.

  Boje i materijali: Tamne boje poput crne, duboko plave i zelene, u kombinaciji sa svetlijim akcentima, čine osnovu Art Deco kuhinje. Mermerni radni pultovi i backsplash pločice sa zlatnim detaljima daju prostoru sofisticiran izgled.

  Dnevne sobe

  Geometrijski dizajn: Zidovi sa geometrijskim tapetama ili dekorativnim panelima u kombinaciji sa podnim pločicama ili drvenim podovima sa uzorcima stvaraju upečatljiv izgled. Enmonovi drveni podovi i dekorativne pločice idealni su za ovaj stil.

  Luksuzni nameštaj: Masivni, ali komforni komadi nameštaja od prirodnih materijala kao što su neobične vrste drveta ili koža, upotpunjuju prostor i daju mu osećaj ispunjenosti. Nameštaj sa umetnutim dragim ili poludragim kamenjem dodatno naglašava Art Deco estetiku. Enmonova ponuda luksuznog nameštaja može pomoći u postizanju ovog izgleda.

  Boje i dekoracija: Bogate boje poput crvene, plave, zelene i žute u kombinaciji sa crnom, srebrnom i hromom daju prostoru dramatičan izgled tako da ambijent postaje poput scenske pozornice. Upotreba dekorativnih elemenata poput sunburst ogledala, metalnih skulptura i umetničkih dela dodatno naglašava Art Deco stil. Enmon dekoracije i dodatni elementi savršeno dopunjuju ovaj dizajn.

  Terase

  Geometrijski akcenti: Podne pločice sa geometrijskim formama kao što su heksagoni ili chevron, u kombinaciji sa minimalističkim nameštajem, stvaraju elegantan spoljašnji prostor. Enmonova ponuda podnih pločica sa raznim uzorcima idealna je za terase.

  Luksuzni materijali: Kombinacija metala, stakla i drvenih elemenata pruža sofisticiran izgled. Nameštaj sa zlatnim ili mesinganim detaljima u kombinaciji sa staklenim stolovima stvara luksuzan ambijent.

  Boje i dekoracija: Koristi bogate i smjele boje za jastuke, prekrivače i dodatke. Dodavanje biljaka u zlatnim ili hromiranim saksijama takođe doprinosi Art Deco estetici.

  Implementacijom ovih elemenata i korišćenjem proizvoda iz Enmon-a, možeš stvoriti dom koji reflektuje raskošnost i luksuz Art Deco stila, dok istovremeno uživaš u komforu i udobnosti.

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Komentari
  13.6.2024. 16:03
  Odličan tekst, moj omiljeni stil. Bravo za autora
  Napiši komentar