Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Praktični vodič za izbor slavina za kupatilo

  Zanimljivosti o slavinama

  Da li si znao da su arheolozi pronašli drevne slavine u Pompeji, gradu koji je uništen u erupciji Vezuva 79. godine nove ere? Ove slavine su bile deo naprednog rimskog vodovodnog sistema i pokazale su da su Rimljani koristili vrlo razvijene ventile za kontrolu protoka vode. Ovi rani sistemi nisu bili samo praktični, već su često bili i bogato ukrašeni, što pokazuje da je umetnički aspekt slavina bio važan čak i u antičko doba.

  Trendovi u dizajnu slavina

  Minimalistički dizajn dominira svetom slavina u poslednjih nekoliko godina. Slavine sa čistim, ravnim linijama i jednostavnim oblicima postale su sinonim za moderan i profinjen izgled kupatila. Ovakve slavine se lako uklapaju u različite stilove, od skandinavskog minimalizma do industrijskog dizajna​.

   

  Slavine inspirisane Art Deco dizajnom često imaju geometrijske oblike i upotrebu luksuznih materijala kao što su zlato i hrom. Ove slavine su idealne za kupatila koja kombinuju klasične i moderne elemente, donoseći glamur i luksuz u svaki prostor​.

   

  Slavine sa starinskim, vintage dizajnom, često od brušenog mesinga ili bakra, unose toplinu i autentičnost u prostor. Ove slavine su savršen izbor za kupatila sa retro izgledom, donoseći nostalgiju i šarm prošlih vremena​.

  Mediteranski stil kombinuje prirodne elemente sa raskošnim detaljima. Slavine sa detaljima u obliku školjki ili u zemljanim tonovima savršeno se uklapaju u ovakva kupatila, često koristeći bronzu ili bakar kako bi dočarale autentičan mediteranski ambijent​.

  Boho stil karakteriše sloboda i raznolikost boja i materijala. Slavine u boho stilu često imaju jedinstvene oblike i šarene detalje, što ih čini centralnim elementom u svakom kupatilu. Kombinacija različitih tekstura i boja daje prostoru živopisnost i toplinu​.

   

  Skandinavski stil karakteriše jednostavnost i praktičnost. Slavine sa belim ili svetlim drvenim detaljima idealne su za ovakva kupatila, pružajući čist i prirodan izgled. Ove slavine često imaju mat završnicu i minimalistički dizajn​​.

   

  Slavine sa sirovim metalik završecima i eksponiranim cevima mogu uneti urban i robustan izgled. Kombinacija sa betonskim i drvenim elementima dodatno naglašava industrijski stil i šarm, često inspirisan fabrikama i starim industrijskim postrojenjima​​.

   

  Slavine sa klasičnim linijama i detaljima, često izrađene od poliranog mesinga ili hroma, dodaju duh otmenog i luksuznog u klasičnom, tradiconalnom stilu ambijenta. Ove slavine su bezvremenske i lako se uklapaju u različite stilove enterijera, donoseći sofisticiranost koja traje​​.

  Bez obzira na stil ili budžet, izbor prave slavine može značajno unaprediti funkcionalnost i estetiku tvog kupatila. Kod nas u ENMON grupi možeš pronaći najkvalitetnije slavine renomiranih proizvođača kao što su Grohe i Hansgrohe, sada dostupne po veoma sniženim cenama. Poseti našu online prodavnicu i pronađi savršenu slavinu za svoje kupatilo!

   

  Dodatne zanimljivosti o slavinama:

  Egipatske slavine: U drevnom Egiptu, slavine su bile korišćene u kompleksnim irigacionim sistemima koji su omogućavali kontrolu nad vodom iz Nila za poljoprivredne svrhe. Iako nisu bile sofisticirane kao rimske, ove slavine su igrale ključnu ulogu u održavanju života u pustinjskom okruženju.

  Persijske 'kanat' slavine: Persijanci su razvili napredne podzemne vodovodne sisteme poznate kao qanat, koji su omogućavali transport vode iz udaljenih izvora do naseljenih područja. Slavine su bile sastavni deo ovih sistema, omogućavajući preciznu kontrolu i distribuciju vode.

   

  Srednjovekovna Evropa: Tokom srednjeg veka, slavine su postale sve složenije. U zamkovima i bogatim domaćinstvima, slavine su često bile izrađene od bronze ili mesinga i bile su dekorisane složenim gravurama. Ovo je pokazatelj da je i u srednjovekovnoj Evropi estetski aspekt slavina bio važan.

   

  Industrijska revolucija: Sa industrijskom revolucijom u 18. veku, proizvodnja slavina je postala masovnija i efikasnija. Prvi moderni ventili sa keramičkim diskovima, koji su se pojavili krajem 19. veka, omogućili su precizniju kontrolu temperature i protoka vode, što je značajno unapredilo svakodnevnu upotrebu slavina.

  Ekološki aspekt: Danas, slavine su dizajnirane sa posebnim naglaskom na očuvanje vode i energije. Moderni modeli koriste aeratore koji smanjuju potrošnju vode bez smanjenja pritiska, a senzorske slavine omogućavaju automatsko isključivanje vode kako bi se sprečilo nepotrebno rasipanje.

  Smart tehnologija: Savremene slavine koriste smart tehnologiju koja omogućava daljinsku kontrolu putem mobilnih aplikacija, automatsko prilagođavanje temperature vode, pa čak i integraciju sa kućnim asistentskim sistemima poput Alexa ili Google Home.

  Reference:

  1. Livingetc. (2023). „10 kuhinjskih trendova za slavine 2023 - završne obrade, oblici, stilovi".  
  2. GRAFF. (2023). „GLAVNI KUHINJSKI TRENDOVI SLAVINA ZA 2023". 
  3. WaterWork Plumbing. (2023). „Trendovi slavina za 2023: Kupatilo i kuhinje". 
  4. WOWOW Faucet. (2023). „Najnoviji trendovi u kuhinjskim slavinama i dizajnu 2023/2024". 

   

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Napiši komentar