Web shop - prodavnica
  Meni Close

  Uradi sam: Kako postaviti pločice kao profesionalac?

   

   

  Postavljanje pločica može delovati kao komplikovan zadatak, ali uz pravi alat, materijale i ovaj vodič, možeš to uraditi kao pravi profesionalac. Evo kako da korak po korak postaviš pločice u svom domu:

  Priprema

  Prvo, moraš se pobrinuti da je podloga na koju ćeš postavljati pločice čista, ravna i stabilna. Podloga može biti beton, šperploča ili cementna ploča, u zavisnosti od mesta postavljanja. Uveri se da je površina bez prljavštine, masnoća i da nema neravnina​. 

  Alati i materijali

  Potrebni alati:

  Potrebni materijali:

   

   

  Korak 1: Planiranje i merenje

  Pronađi središte sobe i pomoću libele i merača povuci linije kako bi podelio prostor na kvadrante. Ovo će ti pomoći da pravilno rasporediš pločice i izbegneš sitne komade pločica na ivicama​​.

  Korak 2: Priprema lepka

  Pomešaj lepak za pločice prema uputstvima proizvođača. Kada postigneš odgovarajuću konzistenciju, pusti lepak da odstoji nekoliko minuta kako bi se aktivirale hemikalije. Ovo je poznato kao „sazrevanje (zrenje)” lepka. 

   

   

  Korak 3: Nanošenje lepka

  Koristi nazubljenu gletericu kako bi ravnomerno rasporedio lepak po podlozi. Drži gletericu pod uglom od 45 stepeni kako bi napravio ravnomerne žlebove koji će osigurati dobru prijanjanje pločica​.

  Korak 4: Postavljanje pločica

  Počni postavljanjem pločica od središta prostorije prema ivicama. Pritisni svaku pločicu čvrsto u lepak i blago je pomeri levo-desno kako bi se lepak ravnomerno rasporedio. Koristi krstiće i kajle između pločica kako bi osigurao ravnomerne fuge​.

  Korak 5: Sečenje pločica

  Za ivice i uglove ćeš verovatno morati da sečeš pločice. Izmeri potrebnu veličinu i koristi rezač za pločice kako bi napravio precizne rezove. Ako postavljaš pločice oko cevi ili drugih prepreka, možeš koristiti bušilicu sa odgovarajućim nastavkom za kružno sečenje​.

   

   

  Korak 6: Fugovanje

  Nakon što su pločice postavljene i lepak se osušio (prati uputstva proizvođača za vreme sušenja), ukloni razdvajače i počni sa fugovanjem. Koristi gumenu gletericu kako bi fugovao prostor između pločica. Drži gletericu pod uglom od 45 stepeni i nanosi fuge dijagonalnim pokretima kako bi popunio sve prostore​.

  Korak 7: Čišćenje viška fugi

  Pre nego što se fuga potpuno osuši, koristi vlažan sunđer da očistiš višak sa površine pločica. Nemoj koristiti previše vode jer to može oštetiti fuge. Nakon što se fuge potpuno osuše, koristi specijalno sredstvo za čišćenje kako bi uklonio ostatke fugi sa pločica​.

  Korak 8: Završni radovi

  Kada su pločice i fuge potpuno suve, nanesi zaštitni sloj na fuge kako bi ih učinio vodootpornim i lakšim za čišćenje. Instaliraj sve lajsne i prelazne trake kako bi završio projekat​.

  Prateći ove korake, možeš samostalno postaviti pločice kao pravi profesionalac i uživati u svom novom podu ili zidu!

   

  Hvala što čitaš naš blog. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na marketing@enmon.info ili pozovi 0800 33 33 35

  Napiši komentar