;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Uloga podnih i zidnih pločica u enterijeru kroz perspektivu velikana

26. 04. 2024.

Uloga podnih i zidnih pločica u enterijeru kroz perspektivu velikana

 

Podne i zidne pločice su elementi koji prevazilaze granice puke upotrebljivosti u prostoru. One postaju sredstvo umetničkog izraza koje može radikalno promeniti vizuelni identitet bilo kog enterijera, reflektujući vremenski period, stilove i karaktere onih koji ih odabiru i koriste. U ovom blog članku, istraživaćemo perspektive nekih poznatih ličnosti iz sveta arhitekture, umetnosti i dizajna o pločicama, razmatrajući kako bi oni mogli da iskoriste ovaj element u kreiranju jedinstvenih prostornih iskustava.

 

Frenk Lojd Rajt: Pločice kao integralni deo organske arhitekture

 

Frenk Lojd Rajt, pionir moderne arhitekture i zagovornik koncepta organske arhitekture, verovatno bi pristupio dizajnu pločica sa posebnim naglaskom na harmoniju sa prirodnim okruženjem. Za Frenk Lojd Rajta, svaki element dizajna trebao je da ima funkcionalnu svrhu i da bude u skladu sa celokupnom strukturom. Pločice bi, u njegovim projektima, bile izrađene od prirodnih materijala kao što su kamen, terakota ili keramika, sa teksturama koje doprinose toplini i organskom osećaju prostora.

 

 

Leonardo da Vinči: Pločice kao refleksija simetrije i proporcija

 

Leonardo da Vinči, čija su dela odisala dubokim razumevanjem proporcija i simetrije, verovatno bi pristupio dizajnu pločica kako sa naučnog tako i sa umetničkog stanovišta. Proučavajući njegove beleške, moglo bi se zaključiti da bi Da Vinči dizajn pločica smatrao još jednim slojem u stvaranju savršenih proporcija unutar prostora. Motivi pločica mogli bi biti inspirisani prirodnim oblicima, geometrijskim obrascima ili čak optičkim iluzijama koje bi prostoru dodale dubinu i dinamiku.

 

 

 

Mikalanđelo: Dramatični efekti kroz pločice

 

Mikalanđelo, poznat po svojoj sposobnosti da prostoru dodaje dramatičnost i emocionalni intenzitet, verovatno bi koristio pločice kako bi dodatno naglasio arhitektonske elemente unutar prostora. U njegovim rukama, pločice bi postale ključni elementi u stvaranju vizuelnog spektakla, možda kroz upotrebu intenzivnih boja, zlatnih detalja ili složenih mozaika koji odražavaju svetlost i stvaraju igru sjaja i senke.

 

 

 

 

Koko Šanel: Otmenost i minimalizam kroz pločice

 

Koko Šanel, ikona stila koja je svojim delovanjem permanentno promenila svet mode, verovatno bi pločice videla kao sredstvo za dodavanje suptilne otmenosti prostorima. Njena preferencija za minimalizam, čiste linije i monohromatske palete mogla bi se odraziti u izboru jednostavnih, ali sofisticiranih pločica koje doprinose osećaju luksuza i finoće bez preterane dekorativnosti.

 

 

 

 

Filip Džonson: Modernizam i inovacija u upotrebi pločica

 

Filip Džonson, jedan od začetnika modernističke arhitekture, verovatno bi eksperimentisao sa novim materijalima i tehnologijama u dizajnu pločica. Njegova arhitektura, koja često uključuje staklene fasade i čiste, minimalističke forme, mogla bi biti komplementirana pločicama koje su inovativne, možda čak i sa digitalno štampanim dizajnima koji bi prostoru dodali moderni pečat.

 

 

 

Razmatranje kako bi ove istorijske ličnosti pristupile dizajnu i upotrebi pločica u enterijeru omogućava nam da bolje razumemo kako pločice mogu služiti kao više od puke podloge. One su umetničko delo, element koji može transformisati prostor, naglasiti njegove karakteristike i odraziti filozofiju onih koji prostor oblikuju. U rukama majstora pločice nisu samo funkcionalni element, već ključni doprinos celokupnom estetskom i emocionalnom iskustvu prostora.

 
 Hvala što čitate naš blog. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja kontaktirajte nas na marketing@enmon.info ili pozovite 0800 33 33 35.