;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Art Deco – Savršen sklad luksuza i retro vibe-a u tvom kupatilu

30. 10. 2023.

Art Deco – Savršen sklad luksuza i retro vibe-a u tvom kupatilu

Primetili smo da se mnogima od vas svideo naš blog - Boho stil: Ljubav prema slobodi i šarenilu u kupatilu, zato nastavljamo u istom ritmu. Da li znaš šta je to Art Deco stil uređenja kupatila? Uživaj u čitanju ovog teksta, i pronađi novu inspiraciju za renoviranje svog kupatila!



Ukoliko si ljubitelj otmenog i istančanog stila, sigurno si čuo za čarobni svet Art Deco dizajna enterijera. A da li si razmatrao da ovaj fascinantan trend uneseš u svoje kupatilo? Ovaj stil uređenja kupatila ne samo da odiše luksuzom, već nosi i zanosnu notu retro elegancije koja može transformisati tvoj svakodnevni ritual kupanja u nešto potpuno veličanstveno.

U svetu dizajna enterijera, Art Deco se izdvaja svojom lepotom i prefinjenošću. Ovaj stil je stekao popularnost tokom 1920-ih i 1930-ih godina. Njegov uspon je bio odgovor na postindustrijsku revoluciju i promenu u društvu. Inspirisan umetnošću, tehnologijom i egzotičnim kulturama, proslavljao je luksuz i modernost. Danas, međutim, doživljava preporod, privlačeći pažnju onih koji cene otmenost i ekscentričnost. Njegova kombinacija geometrijskih oblika, ekskluzivnih materijala i bogatih boja nastavlja da inspiriše moderne enterijere, ističući se kao simbol sofisticiranosti i "večne lepote".

 

Kupatilske pločice u Art Deco stilu: Umetnost na zidovima

 

Prepoznatljiv je po svom geometrijskom dizajnu, bogatim bojama, unikatnim materijalima i elegantnim detaljima. Odiše prefinjenošću koja se odražava kroz paletu boja, oblike, teksture i simetriju. Jedan od najvažnijih elemenata prilikom kreiranja kupatila u ovom stilu su kupatilske pločice. One su kao moćne kompozicije koje ne samo da krase prostor, već ga i prožimaju gracioznošću, pretvarajući ga u pravo umetničko remek-delo. Kupatilske pločice često prikazuju prepoznatljive geometrijske uzorke, kombinujući ih sa lux bojama, poput zlatne, crne, sive ili krem boje. Ove pločice su kao skupoceni mozaik koji ne samo da ispunjava svoju funkciju, već i transformiše tvoje kupatilo u mesto gde se susreću funkcionalnost i umetnost.

Kada govorimo o dizajnu kupatila, ne možemo zaboraviti na retro kupatilsku opremu i nameštaj. Kade na nogama, lavaboi sa autentičnim nogicama ili slavine koje odišu starinskim šarmom – sve su to komadi koji unose duh prohujalih vremena, pritom ne gubeći na funkcionalnosti.

 

Art Deco: Sklad boja i detalja

 

Uređenje kupatila u ovom stilu ističe se kroz prepoznatljivu paletu boja i detalja, kreirajući eleganciju i glamur unutar prostora. Karakterišu ga tamne i bogate nijanse, poput tamnog drveta, zlata, crne, teget, breskve i jarkih crvenih tonova, Art Deco stvara duboke kontraste koji unose dramatičan estetski doživljaj u prostor.

Boje su ključne za stvaranje osećaja lepote i komfora u dizajnu enterijera, dok su detalji dodatno naglašeni. Upotreba staklenih pločica, mermernih ili granitnih podova te geometrijskih uzoraka posebno ističe lepotu ovog stila. Takođe, luksuzni detalji poput zlatnih slavina, ogledala ili lustera unose dozu šarma i suptilnosti u tvoje kupatilo.

Art Deco stil u kupatilu ne samo da naglašava kombinaciju tamnih nijansi i bogatih detalja već oživljava prostor otmenim elementima. Ova kombinacija boja i detalja odražava raskoš i prefinjenost, čineći ga jedinstvenim i unikatnim.

 

Kakve boje su karakteristične za art deco stil?

 

  • Duboke nijanse: intenzivne boje poput tamnoplave, tamnocrvene, smaragdno zelene, tamnoljubičaste i zlatne
  • Metalik tonovi: Uz korišćenje intenzivnih boja, često se koriste metalik tonovi poput zlata, bakra i srebra. Ovi tonovi dodaju sjaj i sofisticiranost, i mogu se videti u detaljima poput nameštaja, ukrasnih elemenata ili osvetljenja.
  • Kontrastne kombinacije: Ovaj stil se često igra kontrastima korišćenjem boja poput crne i bele ili kombinacijom dubokih tonova s jarkim, živopisnim bojama.
  • Boja kao fokus: boje često imaju ključnu ulogu. One se koriste kako bi privukle pažnju i stvorile snažan estetski utisak, bilo da se radi o tapetama, nameštaju ili dekorativnim detaljima.

 

Geometrija i simetrija

 

Geometrija i simetrija imaju jednu od glavnih uloga u definisanju Art Deco stila, pružajući prostoru karakterističan vizualni identitet. Ovi geometrijski obrasci, uključujući okrugle oblike, trapeze, kvadrate i precizne linije, ne samo što ističu simetriju, već donose i balans unutar enterijera.

Ovakvi oblici jasno se ogledaju kroz dizajn pločica, ogledala i raspored ostalih kupatilskih elemenata. Detalji pločica često obiluju geometrijskim uzorcima, dok ogledala često prate simetrične forme. Simetrija nije samo estetski element, već pruža osećaj reda i harmonije, kreirajući prepoznatljivi sklad u prostoru. Iako je simetrija česta, ponekad se koristi i asimetrija unutar simetričnih oblika, stvarajući zanimljive kontraste i dinamičnost. Nije neobično ni da se pri dizajnu uključuju stepenaste forme, što daje osećaj dubine i dimenzije.

Zahvaljujući ovim geometrijskim elementima, enterijeri postižu izuzetnu atraktivnost (što bi se reklo "prijaju oku"). Osim što predstavljaju estetski element, simetrija i geometrija pružaju osećaj stabilnosti, reda i sofisticiranosti. Karakterističan sklad doprinosi prepoznatljivosti ovog stila, ističući simetriju kao ključni element postizanja elegancije i harmonije unutar prostora.

Kombinacija čistih linija i preciznih oblika čini art deco prepoznatljivim i inspirativnim stilom koji se i dalje koristi u dizajnu enterijera i arhitekture. Često se koriste centralni fokusi simetričnih elemenata kako bi se stvorio naglašen i atraktivan izgled, bilo da se radi o simetriji u rasporedu nameštaja ili ornamentima na zidovima.

 

  

Kako kreirati Art Deco kupatilo

 

U suštini, ovaj kupatilski dizajn enterijera nije samo o prostoru za održavanje higijene. To je oaza stila i komfora koja odiše duhom prošlih vremena, spojena sa modernim komforom. Geometrijski oblici, luksuzne pločice i retro komadi nameštaja čine ovaj stil jedinstvenim i fascinantnim. Evo nekoliko ključnih koraka kako da uneseš ovaj stil u svoje kupatilo:

 

  • Materijali i detalji - Započni od materijala. Upotrebi tamno drvo, kvalitetne mermerne površine ili pločice sa geometrijskim uzorcima. Dodaj zlatne ili bakrene detalje na slavinama, kvakama i ogledalima kako bi uneo dozu glamura.
  • Boje koje transformišu - Igraj se sa bojama - crna, zlatna, tamnoplava, breskva ili bordo su savršene nijanse za postizanje Art Deco stila. Možeš koristiti ove boje na zidovima, pločicama ili kroz dekorativne elemente poput zavesa, peškira i prostirki.
  • Geometrija i simetrija - Geometrijski oblici mogu biti primenjeni kroz dizajn pločica, ogledala ili čak nameštaja. Kvadrati, linije i asimetrični oblici mogu stvoriti vizualni sklad i eleganciju u prostoru.
  • Luksuzni dodaci - Dodaj jedinstvene dodatke poput kristalnih lustera, ogledala sa zlatnim ramovima ili pribora za kupatilo od bakra kako bi  postigao taj raskošni izgled.

 

Kreiranje Art Deco kupatila nije samo stvar postavljanja luksuznih pločica i retro komada nameštaja. Važno je pronaći pravu ravnotežu između elemenata, kako bi se postigao harmoničan izgled. Dodavanje detalja poput zlatnih ili bakarnih dodataka, ogledala sa glamuroznim okvirom ili lampi koje odaju stari šarm, može biti onaj "šlag na tortu" koji će kompletno dovesti tvoje kupatilo u sklad sa Art Deco estetikom.

Na kraju, pre nego što započneš sa kreiranjem Art Deco kupatila, važno je da prepoznaš svoj lični ukus i stil. Pronađi inspiraciju iz različitih izvora, kombinuj boje i oblike koji ti najviše odgovaraju i uživaj u procesu istraživanja ovog bajkovitog stila.

Ukoliko imaš bilo kakva pitanja ili sugestije, slobodno nam piši na marketing@enmon.info. Pogledaj naš webshop, možda baš pronađeš nešto što će te inspirisati pri stvaranju sopstvenog stila! Srećno, budi kreativan i maštovit!