;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Kako da izabereš grejalicu? Koje vrste grejalica postoje? Koliko struje troše?

17. 10. 2023.

Kako da izabereš grejalicu? Koje vrste grejalica postoje? Koliko struje troše?

Tražiš brzu i efikasnu soluciju za održavanje prijatne temperature u svom domu? Jesen i proleće donose one dane kada su grejalice tvoj najbolji prijatelj.

To je vreme kada zimska sezona još nije počela ili je već završila svoj rok trajanja na kalendaru, ali napolju je i dalje hladno. Možda ti treba samo mrvica toplote ujutru ili uveče, a neki ih čak koriste da bi svoj dom u potpunosti učinili komfornim tokom prelaznih perioda godine.

Ako se pitaš koja grejalica je prava za tvoje potrebe, ne brini! Nastavi sa čitanjem da saznaš više o različitim modelima, njihovim specifičnostima i kako da lako izabereš onu koja će najbolje zagrejati tvoj dom.

 

Kako da odabereš pravu grejalicu za svoje potrebe?

 

U moru raznovrsnih uređaja na tržištu, izbor može biti poprilično težak, ali ne brini! Uz našu pomoć, potraga za najboljom grejalicom biće mnogo, mnogo lakša.

Nezavisno od toga da li imaš manji stan ili prostranu kuću, i bez obzira na specifične potrebe, na tržištu ćeš pronaći različite vrste i modele koje će ti pomoći da održiš svoj dom ili kancelariju toplim i komfornim:

 

  • Konvektorske grejalice - Ovo je jedan od najpopularnijih izbora kada je reč o grejalicama. Baziraju svoje delovanje na principu konvekcije, bez potrebe za ventilatorom, što znači da rade tiho i nenametljivo.
  • Kvarcne grejalice - Iako su nekada bile vodeći izbor, danas su ventilatorski modeli preuzeli primat. Ipak, kvarcne su i dalje korisne, naročito za povremeno zagrevanje prostora. Takođe, ne zaboravi da neke od njih su savršene za spoljnu upotrebu, bilo da se radi o terasi, dvorištu, ili balkonu. Obično rade bez buke i pružaju trenutno i efikasno grejanje, mada ne zadržavaju toplotu nakon isključenja, pa su pre privremena instant opcija.

 

 

  • Keramičke grejalice - Slične su konvektorskim, s tom razlikom da koriste keramičke grejače. Neki smatraju da su kvalitetnije i dugotrajnije u poređenju s klasičnim električnim grejalicama.
  • Kaloriferi - Ovi uređaji su dizajnirani za brzo zagrevanje prostorija, obično sadrže termostat za održavanje željene temperature. U ponudi se mogu naći različite veličine i snage, što ih čini pogodnim za različite tipove prostora. Funkcionišu po principu izduvavanja toplog vazduha u prostoriju, i često mogu biti praktični jer mogu da se premeštaju.
  • Zidne i grejalice za kupatilo - Idealne za montiranje na zid, nude praktično rešenje za manje prostorije, uključujući i kupatila. Mogu biti različitih tipova, kao što su kvarcne, na izduvavanje i konvektorske. Neki modeli čak imaju dodatne funkcije poput sušenja vlage i kondenzacije. Za dodatnu praktičnost, neke zidne grejalice dolaze sa daljinskim upravljačem i tajmerom, olakšavajući njihovo korišćenje.

 

Ključni faktori pri izboru

 

Kod kupovine grejalice, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora, slično kao i kod nabavke drugih uređaja, poput bojlera, mobilnih telefona, frižidera itd. Nešto kao pronalazak idealnog partnera - moraju da se poklope i potrebe i karakteristike, dobro priznajemo, možda je odabir grejalice za nijansu lakši.

 

  • Tvoje potrebe - Prvo i osnovno, razmisli o svojim potrebama. Da li ćeš koristiti grejalicu povremeno ili često? Da li ti je potrebna samo za prelazni period, ili želiš da je koristiš i zimi? Da li imaš decu ili možda kućne ljubimce? Sve ovo će uticati na izbor koji će ti pružiti efikasno i prilagodljivo grejanje.
  • Površina prostora - Veličina prostora koji želiš da zagreješ je takođe ključna. Ako planiraš da koristiš zidni model, razmisli o površini koju treba da pokrije. Opet, ukoliko je prostorija koju planiraš da ugreješ velika 100 m2 ili više, možda će biti potrebno nekoliko grejalica, ili pak neki od jačih modela.
  • Tip grejalice - Odabir pravog tipa grejalice je od suštinskog značaja. Konvektorske, kvarcne, kaloriferi ili zidne - svaka ima svoje prednosti i karakteristike, kao što smo naglasili ranije u tekstu.

Sjajna stvar kod svih ovih uređaja je što su prenosivi i prilagodljivi, omogućavajući ti da ih koristiš u različitim prostorijama. Čak i zidne, koje se montiraju, mogu biti odlična opcija ako se uklapaju u tvoje potrebe ili što bi se reklo "završavaju posao".

 


 

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

 

Kad je reč o grejalicama, postoji širok spektar karakteristika koje mogu biti od presudnog značaja prilikom kupovine. Neko traži jednostavne modele za osnovne potrebe, dok drugi vole napredne funkcionalnosti.

Pre nego što doneseš konačnu odluku, bitno je da razumeš koje karakteristike ti mogu dodatno olakšati život

  • Snaga - Ovde govorimo o tome koliko toplote uređaj može da proizvede. Snaga će uticati na njenu sposobnost da učinkovito zagreje prostor. Takođe, sama snaga može biti sjajan pokazatelj koliko se otprilike očekuje da uređaj troši struje. (o grejalicama i potrošnji električne energije pozabavićemo se u nastavku teksta)
  • Termostat - Ova funkcija omogućava održavanje konstantne temperature u prostoriji, čime se štedi energija. Ovo opet indirektno znači "manji računi za struju", to nam je svima bitno.
  • Tajmer - Tajmer ti daje kontrolu nad vremenom rada. Neki modeli omogućavaju podešavanje tajmera do 8 sati. Mala ali korisna funkcija, zamisli situaciju u kojoj želiš da uključiš grejalicu u toku noći, kad je jeftinija struja. No, moraš rano da odeš u krevet, i rano da se probudiš. Bez tajmera, jedino rešenje je postaviti alarm, i razbijati san, da bi se podešavalo grejanje, dok uz tajmer, možeš da spavaš bezbrižno.
  • Podešavanje brzine - Ova karakteristika ti omogućava da prilagodiš jačinu grejalice u skladu sa trenutnim potrebama. Ovo može biti korisna funkcija kod održavanja temperature u prostoriji, nakon što si zagrejao prostoriju, uključi se slabiji režim i samo se održava prijatna temperatura.
  • Turbo funkcija - Neki modeli nude turbo režim rada za brže zagrevanje prostora. Jednom, rečju, spas. Ulazak posle posla ili škole u ledenu prostoriju, paljenje turbo funkcije, i u par minuta možeš da se raskomotiš i uživaš, umesto da se satima treseš od hladnoće dok se prostorija ne zagreje.
  • Zaštita od pregrevanja i prevrtanja - Ove opcije poboljšavaju sigurnost uređaja i produžavaju njegov vek trajanja. Npr ako se aparat prevrne ili dostigne maksimalnu temperaturu, automatski se isključuje.
  • Tihi režim rada - Za one trenutke kada želiš tišinu i mir, tihi režim je neprocenjiv.
  • LED ekran - Korišćenje je lakše uz LED ekran koji prikazuje odabrane opcije i temperaturu.

 

 

Da li su grejalice isplativa opcija za grejanje?

 

Pitanje isplativosti je često na umu mnogih, posebno kad temperature napolju padnu i kada je potrebno dodatno zagrevanje prostora, ali ne nužno tokom celog dana kao tokom hladne zime.

Kada razmišljaš o kupovini, verovatno ti na pameti vrluda pitanje potrošnje električne energije i isplativosti, a to su faktori koji utiču na konačnu odluku.

Količina električne energije koju grejalica troši zavisi od niza faktora, uključujući snagu, vrstu uređaja i druge dodatne opcije koje odabrani model nudi. Ovo može dodatno otežati odgovor na pitanje koliko će ti grejalica opteretiti račun za struju.

Na primer, pretpostavimo da tvoja grejalica ima snagu od 2000 W (ili 2 kW). Bez obzira na vrstu, kao što je konvektor, kalorifer, uljni radijator ili neki drugi tip, ona će emitovati istu količinu energije: 2 kW * 1 h = 2 kWh.

Ako ostaviš grejalicu snage 2 kW da radi neprekidno sat vremena, potrošiće tačno 2 kWh električne energije. Cena električne energije za domaćinstva u Srbiji varira u zavisnosti od tarifnog područja, i biće skuplja od 1. novembra, krećući se od oko 9,1 dinara po kW za zelenu zonu (do 350 kWh), do oko 27,3 dinara po kW za crvenu zonu. To znači da ćeš za sat vremena korišćenja grejalice platiti između 18 i 55 dinara, zavisno o tarifi. Na računu za električnu energiju može postojati i fiksna naknada za merno mesto, koja se ne menja sa mesečnom potrošnjom.

Ako je koristiš noću, tokom jeftinijeg noćnog tarifnog perioda, cena kilovat-sata može biti upola niža u poređenju s dnevnom tarifom, zavisno o zoni. Na taj način ćeš platiti otprilike upola manje po satu korišćenja grejalice.

Zaključak je da pitanje isplativosti nije uvek ključno prilikom donošenja odluke. Nekima grejalica možda predstavlja najpraktičniju i najekonomičniju opciju za dodatno grejanje prostora, bez obzira na troškove struje. Važno je uzeti u obzir da manji i jednostavniji modeli obično troše manje električne energije, dok veći ili oni sa naprednim opcijama mogu zahtevati više.

 

Vreme je za kupovinu: a ja sam i dalje neodlučan

 

Danas je tržište prepuno različitih modela i brendova - mali, veliki, jednostavni, i oni sa naprednim funkcijama. Bez obzira na to kakve potrebe imaš, sigurno ćeš pronaći odgovarajući model za sebe.

Prilikom odabira, razmisli o tome koje prostorije želiš da greješ. Da li će ti grejalice služiti za povremeno dogrevanje ili ćeš ih koristiti za redovno grejanje različitih prostorija? Pitanje je i da li želiš pokretni model sa točkićima za lakše premeštanje ili preferiraš zidnu varijantu. Sve ove informacije će ti pomoći da lakše pronađeš grejalicu koja savršeno odgovara tvojim potrebama i učini tvoj dom toplim i udobnim onako kako ti želiš.

Pogledaj našu ponudu grejalica, možda ćeš baš da pronađeš ono što ti treba - grejalice na enmon webshopu.

Nadamo se da ti je čitanje ovog teksta pomoglo i olakšalo snalaženje u konfuznom svetu grejalica, radijatora, TA peći, peći na drva i mnogih drugih. Srećno sa izborom i uživaj u predstojećim hladnim danima, u toploj i komfornoj atmosferi. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja, naš tim ti stoji na raspolaganju, slobono nam piši na marketing@enmon.info.