;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Poveži se sa prostorom na Jazz način

25. 04. 2024.

Poveži se sa prostorom na Jazz način

 

 

 

Kako se približava Svetski dan džeza 30. aprila, Enmon odlučuje da ovaj umetnički izraz uvrsti ne samo u muziku koju slušamo, već i u prostore u kojima živimo.

 

 Ključni elementi dizajna

 

Pločice su ključni element dizajna koji može odrediti atmosferu prostora, a povezivanje poda i zida može stvoriti snažno multisenzorno iskustvo. Uključivanje elemenata kao što je džez muzika u proces dizajna može obogatiti prostor, dajući mu ritam i fluidnost koji su karakteristični za ovaj muzički žanr. Džez može inspirisati upotrebu određenih boja, tekstura i uzoraka u izboru pločica, stvarajući prostor koji odražava dinamiku i ritmičnost muzike. Ova povezanost može se proširiti i na druga područja kao što su kafići i terase, gde izbor pločica može dodatno istaći muzičku tematiku i unaprediti ukupno iskustvo prisutnih.

 

 

Multisenzorna sinergija u Enmonu

 

 U Enmonu razumemo važnost takvog pristupa i nudi asistenciju klijentima u stvaranju prostora koji stimuliše više čula. Kroz kombinaciju vizuelnih elemenata i muzičkih uticaja, Enmon podstiče razvoj ambijenata koji su vizuelno privlačni i koji istovremeno emocionalno odjekuju kod ljudi. Naša Jazz serija pločica, uključujući PG JAZZ DARK 60X60 i MOSAIC LAMINA CREMA - JAZZ DARK 29,8X29,8, je primer kako se muzika i dizajn mogu savršeno spojiti, nudeći izgled koji je istovremeno suptilan i izražajan, pružajući snažan vizuelni ritam koji odzvanja otmenošću i karakterom jazz-a u bilo kom okruženju.

 

 

Kognitivne nauke i arhitektura

 

 Prema razmatranjima u polju kognitivnih nauka, savremena praksa u arhitekturi prepoznaje da naše iskustvo prostora nije isključivo vizuelno, već bogato multisenzornim doživljajem. Ova perspektiva je ključna za razumevanje interakcija između svetlosti, zvuka i drugih elemenata koji oblikuju naše doživljaje prostora i atmosfere. Ovakav pristup arhitekturi i dizajnu enterijera, gde se smatra da svaki element treba da se uskladi sa svim našim čulima, a ne samo pojedinim, postaje sve izraženiji.

 

 

 

Harmonija i ritam u postavljanju pločica

 

 U umetnosti postavljanja pločica, kao i u muzici, harmonija i ritam igraju ključne uloge. Zamišljeni prostor, poput dobro komponovane jazz melodije, može biti ispunjen raznovrsnim notama - ne samo zvukovima, već i bojama, teksturama i obrascima koji se manifestuju kroz izbor pločica. U svakom ambijentu, od kupatila do kafića, od dvorišta do terase, sinergija podnih i zidnih pločica stvara osnovu za multisenzorno iskustvo koje može odražavati dubinu i dušu jazz muzike. Enmon to razume i nudi proizvode koji ove koncepte pretvaraju u stvarnost, nudeći savetovanje kako bi se stvorio prostor koji je istovremeno ugodan za oči, ali i uši, dodir i celokupno biće.

 

 

 

Modernost i rafiniranost jazz serije 

 

 Jazz serija pločica od Enmona donosi osećaj modernog i rafiniranog. Serija PG JAZZ DARK 60X60 i PG JAZZ DARK 60X120, sa svojim tamnim, izvrsnim nijansama i finim sjajem, može uneti otmenost i osećaj klasičnog jazz kluba u bilo koji prostor. Sa druge strane, MOSAIC LAMINA CREMA - JAZZ DARK 29,8X29,8 dodaje slojevitost i teksturu, pružajući vizuelni ritam koji može odražavati složenost jazz kompozicija. Kada se kombinuju, ove pločice mogu stvoriti atmosferu koja je dinamična i opuštajuća, stvarajući prostor gde je svaki trenutak poput pažljivo izabrane note u melodiji.

 

 

 

 

Sinestezija prostora kroz Enmonove pločice

 

 Kroz svoje proizvode, Enmon vodi klijente kroz proces kreiranja prostora koji ne samo da govori o ličnom stilu, već i rezonira sa multisenzornim doživljajem koji obogaćuje svakodnevni život. U svetu gde se često naglašava vizuelni aspekt dizajna, Enmon podseća na važnost uključivanja ostalih čula - na zvuk kako voda klizi preko fino oblikovanih pločica, na osećaj pod nogama dok se hoda preko hladnog granita, na miris sveže kafe koji se savršeno uklapa sa toplinom prostora okićenog pločicama serije Jazz.

 

Džez muzika ima značajan uticaj na stvaranje ambijenta u različitim prostorima, kao što su domovi, kafići i bašte. Njegovi jedinstveni ritmovi i harmonije poznati su po tome što prostorima daju poseban, duševni osećaj koji poboljšava estetski i akustički doživljaj.

U domovima i ličnim prostorima, džez može stvoriti umirujuću ili energizujuću atmosferu, zavisno od stila. Često se koristi za stvaranje opuštajuće sredine, što ga čini popularnim izborom za muziku u pozadini u dnevnim sobama i kupatilima. Improvizacijska priroda džeza može učiniti prostor dinamičnijim i ličnijim.

Kafići i javni prostori često koriste džez za stvaranje sofisticiranog, dobrodošlog ambijenta koji poziva goste da ostanu duže. Muzika može uticati na percepciju posetilaca, čineći okruženje sofisticiranijim i bolje dizajniranim. To može povećati zadovoljstvo klijenata i vreme provedeno u prostoru, potencijalno povećavajući poslovanje.

 

 

Kada se radi o integraciji muzike sa unutrašnjim dizajnom, kao što je izbor podnih i zidnih pločica, materijali koji poboljšavaju akustiku džeza mogu unaprediti slušno iskustvo. Na primer, materijali poput drveta ili određenih keramika mogu poboljšati kvalitet zvuka, čineći da muzika bolje rezonuje unutar prostora. Estetske kvalitete ovih materijala, kao što su prirodni finiši ili obrasci, takođe mogu komplementirati bogat, teksturiran osećaj džez muzike.

Ukupno gledano, džez ne samo da utiče na raspoloženje i socijalne interakcije unutar ovih prostora, već igra ulogu i u izboru dizajnerskih rešenja koja podržavaju optimalnu akustiku i estetsku harmoniju.

Jazz muzika, sa svojim fluidnim ritmovima i emotivnom dubinom, može transformisati svakodnevne prostorije u oaze za opuštanje i inspiraciju. Ova vrsta muzike ne samo da obogaćuje atmosferu prostora, već može i suptilno da se poveže sa dizajnom i arhitekturom, stvarajući harmoničnu simbiozu zvuka i prostora.

 

 

Dnevni boravak: Zamislite dnevnu sobu sa mekim, udobnim nameštajem, tamnim drvenim elementima i akcentima u boji bakra ili zlata, koji odražavaju bogatstvo jazz muzike. U ovakvom ambijentu, zvuci trube ili saksofona dodaju toplinu i eleganciju, čineći svaki trenutak posebnim. Pločice ili parket sa geometrijskim uzorcima mogu odjekivati ritmove jazza, stvarajući vizualni ritam koji prati muziku.

Kupatilo: Kupatilo može postati mesto za opuštanje uz zvuke jazz-a. Zamislite kupatilo sa pločicama u nijansama plave ili zelene, koje podsećaju na smirujuće tonove jazz balada. Mekana svetlost i jazz muzika koja se nežno čuje dok se kupate u toploj vodi mogu pretvoriti vaše kupatilo u spa centar.

Kafići i restorani: Kafići koji puštaju jazz često koriste dizajn inspirisan epohom džeza—duboke boje, retro pločice sa šahovskim uzorkom ili mozaicima, i udobne sofe. Jazz muzika u kafiću može stvoriti intimnu i privlačnu atmosferu koja podstiče na razgovor i uživanje u kafi ili večeri.

Dvorišta i terase: Jazz na otvorenom može preobraziti dvorište ili terasu u ugodno okupljalište. Pločice u zemljanim tonovima ili rustični kameni zidovi mogu se sjajno slagati sa akustičnim zvucima jazz-a. Osvetljenje na terasi koje nežno imitira svetlucanje zvezda dok slušate Miles Davisa, može stvoriti magičnu atmosferu za večernja druženja.

 

 

 

Svaki od ovih ambijenata ima svoju jedinstvenu vezu s jazz muzikom, ne samo kroz akustične kvalitete prostora već i kroz estetski izbor materijala kao što su pločice. Oblici i boje pločica mogu doprineti vizuelnom doživljaju, bilo da su to pločice sa svetlucavim metalik efektima koje odražavaju svetlost kao note u zraku, ili tamne, mat pločice koje evociraju dubinu noćnih jazz klubova.

Uklapanjem jazz muzike sa dizajnom prostora, stvara se ambijent koji ne samo da vizualno privlači, već i akustično zadovoljava, čineći svaki prostor jedinstveno iskustvo za sva čula.

 

 

 Hvala što čitate naš blog. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja kontaktirajte nas na marketing@enmon.info ili pozovite 0800 33 33 35.