;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Kako odabrati savršene slavine za vaše kupatilo?

26. 01. 2021.

Kako odabrati savršene slavine za vaše kupatilo?

U potrazi ste za novim slavinama za kupatilo, ali ne znate odakle da počnete? U ovom tekstu vam otkrivamo sve što treba da znate o njima: protok vode, stil slavine, osnovna podela, način njihovog rada i izrade, tako da možete odabrati pravi stil koji odgovara vašem kupatilu. Slavine su bitan element svakog kupatila - ne samo funkcionalno, već i vizuelno mogu da značajno poboljšaju ili pogoršaju dizajn kupatila. Sa mnoštvom različitih varijanti na tržištu, sam izbor može biti težak, što može dovesti do odabira slavina koje nisu odgovarajuće za vaš lavabo ili kadu. Ovde smo da vam pomognemo da napravite pravi izbor i evo šta treba znati pri odabiru slavine za kupatilo.

1. PROTOK VODE

Važan detalj koji treba imati u vidu pri kupovini slavina za kupatilo jeste pritisak vode. Da biste dobili pristojan protok vode iz svojih slavina, važno je da odaberete one koje odgovaraju pritisku vode u vašem domu. Svaka slavina za kupatilo na uputstvu za upotrebu ili garanciji sadrži podatak o minimalnom zahtevu za pritisak vode. Ukoliko imate problema sa pritiskom vode poželjno je da se konsultujete sa prodavcem.

2. OSNOVNE VRSTE SLAVINA

U zavisosti od sanitarija koje imate u vašem kupatilu, potrebno je da proverite broj otvora na lavabou, kadi ili bideu.

Lavaboi u vašem kupatilu direktno utiču na slavinu koju ćete odabrati jer vam je potrebna slavina koja odgovara otvoru rupe na lavabou. Tradicionalni lavaboi dolaze sa jednom, dve ili tri prethodno izbušene rupe. Većina modernih lavaboa nemaju  otvor za slavinu, jer za njih su predviđene slavine koje se montiraju na zid.  Slavine za bide je lako kupiti, jer većina bidea na tržištu ima jedan otvor, dok većina standardnih akrilnih kada dolazi bez otvora za slavinu.

Slavine sa jednim otvorom - Kako im samo ime kaže, ugrađene su u jedan otvor na zadnjem delu lavaboa. Najčešće imaju jednu ručku, polugu ili dugme za kontrolu protoka i temperature vode, mada će neki dizajni imati dve odvojene kontrole. Slavine sa jednim otvorom pružaju precizniju kontrolu zapremine i temperature. Idealne su za manja kupatila, jednostavne i elegantne.

Slavina sa centralnim setom - Ovo je vrlo popularan tip, svestrani dizajn i lepo se uklapa u kupatilo bilo koje veličine. Sa ovim tipom slavina, izliv slavine i ručke su montirani zajedno, da bi stvorili jednu celinu. Većina nudi individualne kontrole za toplu i hladnu vodu. Slavina sa centralnim setom uklapa se sa lavaboom sa jednim i tri otvora.

Slavine montirane na zid - Ova vrsta slavina je moderna alternativa tradicionalnim montiranim na lavabo i dizajnirane su za upotrebu sa lavaboima i kadama bez otvora za slavinu. One su postavljene na zid radi elegantnog, minimalističkog izgleda. Idealne su za ljubitelje modernog dizajna zbog toga što se udaljavaju od tradicionalnih slavina postavljenih u lavabo.

 

 

3. STIL SLAVINE

Stil slavine koji odaberete ima veliki uticaj na celokupan izgled vašeg kupatila i u nekim slučajevima lepe slavine same po sebi mogu postati centralni deo vašeg kupatila. Obavezno odaberite one koje se vizuelno dopunjuju, neusklađene slavine pokvariće koncept vašeg kupatila.

Tradicionalni stil - Tradicionalne slavine su jednostavnog dizajna i često su cenovno povoljnije u poređenju sa novim slavinama, modernog dizajna.

Savremeni stil - Savremene slavine su najčešće minimalističkog dizajna, čistih linija i geometrijskog stila. Neke varijante mogu imati moderne funkcije kao što su slavine sa senzorima.  

 

 

4. SASTAV SLAVINA

Sve slavine su napravljene od livenog mesinga koji je obložen hromom ili zlatom. U mesinganom odlivku se nalazi uložak od keramičkog diska ili standardni ventil, a na vretenu ventila ili uloška postavljena je ručka koja dovršava slavinu. Ako želite postojanu, visokokvalitetnu slavinu, postoji nekoliko aspekata koji ukazuju na vrhunski standard izrade.

Čvrst mesing

Odaberite slavine od punog mesinga jer su izuzetno otporne na koroziju. Iako se najčešće koristi reciklirani mesing, na tržištu postoje modeli proizvođača luksuznih slavina koji su napravljeni od čistog „devičanskog“ mesinga.

Keramički diskovi

Slavine koje sadrže keramičke diskove, a ne tradicionalne gumene podloške, mnogo su izdržljivije i otpornije na habanje, što ih čini dugotrajnijom opcijom. Većini slavina sa keramičkim diskovima potrebana je samo ¾ obrta kako bi se prešlo sa isključivanja na uključivanje, što im olakšava upotrebu.

 

 

5. ZAVRŠNI DODIR

Pošto smo ukratko razmotrili šta se nalazi unutar slavine, vreme je da objasnimo šta se nalazi spolja. Završna obrada je još jedan važan faktor u pogledu praktičnosti i ukupnog dizajna kupatila. Slavine takođe mogu imati završnu obradu u crnoj, zlatnoj i beloj boji, niklu, mesingu ili brušenom čeliku.

Hrom

Hrom je najpopularniji završni sloj - velika većina slavina na tržištu izrađuje se na ovaj način. Hromirane slavine otporne su na koroziju i ogrebotine, dok se njihov sjajni, reflektujući završni dodir lako čisti i stvara čist, moderan izgled. Hromirana završna obrada je svetla, lagana i super sjajna.

Nikl

Još jedan relativno novi završni sloj koji je sve više popularan. Obrada od nikla kombinuje snagu i izdržljivost sa sjajnim laganim metalnim izgledom. Slavine za kupatilo od nikla daju zapanjujući tradicionalan izgled vašem kupatilu koji jednostavno ne dobijate sa poliranim hromiranim završnim slojem. Brušeni nikl je više suptilnog, mekšeg izgleda. Ima blago brušeni izgled sa polu-satenskom završnom obradom.

 

Ostali završni slojevi

- Slavine sa zlatnim završnim slojem su luksuz za svakodnevnu upotrebu. Bilo da su polirane ili brušene, postale su jako popularne.  Osvetljenost koju daje ova boja savršeno se kombinuje sa dodacima u belim, bež i sivim tonovima. 

Crna boja kao univerzalno rešenje, jer sa klasičnom mat crnom završnom obradom nikada ne možete pogrešiti. Vrhunska ideja za moderne i tradicionalne domove.

Nerđajući čelik je jednostavan i klasičan završetak. Razlog zašto je toliko popularan je taj što nikada neće ostariti ili izaći iz mode. Sa primamljivim brušenim završnim slojem, nerđajući čelik pruža glamurozniji dodir u poređenju sa vašim standardnim poliranim hromiranim slavinama, istovremeno zadržavajući neutralni srebrni ton koji se lako uklapa u bilo koje kupatilo.

- Mesing je dobro poznata završna obrada za one koji žele suptilniji i tamniji završetak. Ton može varirati u zavisnosti od toga da li je mesing istisnut, odliven, obrađen ili kovan, a kao rezultat daje zapanjujući  izgled.

- Bele slavine mogu biti odličan izbor, jer se bela slavina može uklopiti u slično tonirane enterijere ako želite elegantan izgled.

 

  Održavanje slavina

Preporučujemo da vaše slavine čistite toplom sapunicom i nakon toga isperete, a po potrebi možete ih polirati mekom krpom. Izbegavajte upotrebu agresivnih proizvoda za čišćenje vaših slavina, jer mogu imati različit efekat na površini, mogu se stvoriti crne mrlje i pruge, a ni jedno ni drugo se ne može ukloniti.

Nadamo se da smo vam u ovom tekstu pružili puno korisnih saveta. Kada se odlučite da kupite slavinu za kupatilo, pogledajte naš izbor u WEB SHOP-u  da biste pronašli savršenu slavinu.