Proizvodi

Navigacija

Podnožje

Profil

Alati

;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšalji upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Minimalizam u kupatilu

24. 07. 2020.

MINIMALIZAM U KUPATILU

Minimalistički stil u enterijeru se pojavio drugom polovinom 20 veka. Bio je to odgovor na suštinsko pitanje savremenog stila života gde je estetska koncepcija prilagođena funkciji prostora. Osnovna karakteristika je jednostavnost, oslobođenje prostora, korišćenje svedenih elemenata sa visoko tehnološkom opremom, odsustvo detalja i ukrasa. Oplemenjivanje prostorija postiže se kombinacijom interesantnih formi, različitim teksturama i upotrebom kontrastnih boja. Geometrijski oblici su dominantni na printu tekstilnih elemenata, ali to ne mora uvek da bude tako.

 
Minimalistički stil je naročito pogodan za uređenje malih prostorija, jer tada prostor izgleda veći i prozračniji. Pošto su prostorije rasterećene, a oprema i nameštaj imaju površine koje su ravne i lišene suvišnih detalja, jednostavne su za čišćenje i praktične su, prilagođene savremenom, brzom načinu života. Minimalizam može da se primeni i u većim prostorijama, a pun potencijal dostiže kod projektovanja manjih, funkcionalnih kupatila gde treba maksimalno iskoristiti prostor. Niše u prostorijama se koriste kao mesta za odlaganje i zatvaraju se jedostavnim panelima, vratima ili ogledalima tako da se “ne vide”. Pored ugradnih plakara, koriste se ugradni vodokotlići, ugradni tuš sistemi... generalno, sve što štedi prostor ima prioritet. Kako bi kupatilo bilo “lakše”, koriste se elementi koji nisu glomazni; lavabo, wc šolja, bide i ormarići se ugrađuju u zid, kao da lebde.
 

MATERIJALI I BOJE

Svi materijali su primenjivi, a minimalistički stil se razlikuje po tome što ih implementira jednostavno, svedeno i bez ukrasa. Koristi se širok spektar prirodnih ali i industrijskih materijala kao što su plastika, čelik i hrom. Međutim, zbog jednostavnosti u opremanju, savetuje se da se koriste prirodni materijali koji će svojom teksturom oplemeniti prostor da ne izgleda previše hladno i otuđeno. Iz istog razloga, odabirom plastičnih detalja u jarkim bojama, možemo dobiti razigrano i dopadljivo rešenje. Za manja kupatila biramo svetle i sjajne površine, paravane od providnog stakla i ogledala koja “uvećavaju” prostoriju. Ukoliko uređujemo veliko kupatilo, kao kontrast ravnim i jednostavnim površinama, unosimo dekoraciju od prirodnih materijala kao što su pletene korpe, keramičke posude i dr. Neke kuće imaju dobra arhitektonska rešenja koja pružaju mogućnost da se kupatilo otvara prema prirodi, tako da ona postaje deo kupatilskog prostora. U nordijskim zemljama, praktikuje se da se posle opuštanja u sauni, iz kupatila direkto izađe napolje na sneg.

Podovi u kupatilu mogu da budu od različitih vodootpornih materijala, pa čak i od drveta koje je zaštićeno premazima npropusne smole. Pa ipak, za oblaganje podova u kupatilu imperativ su keramičke pločice. Najpopularnije su pločice sa izgledom prirodnog drveta sa godovima, greškama i otiskom testere. Takođe, zastupljene su pločice nalik na beton, grubi malter, kamen, mermer; obično su većih dimenzija, a rade se čak i u veličinama jednog celog zida.

Izbor boja je sveden i uglavnom se koriste bela, sve nijanse sive, pa sve do crne. Naravno, ponekad se može provući i neka jača boja, poput crvene, azurno plave ili tirkizno zelene. Budući da je ovaj izbor vrlo sveden pa može delovati prilično monotono, uvek se može upotpuniti nekom dekorativnom pločicom ili mozaikom.

 

Stilovi u enterijeru