SKANDINAVSKI STIL | ENMON Skip to main content

SKANDINAVSKI STIL

SKANDINAVSKI STIL

 
Nekoliko ključnih faktora utiče na skandinavski pristup dizajnu. Većina proizilazi iz odlika nordijskog okruženja.Severne zemlje su poznate po dugim, mračnim , hladnim i snežnim periodima.Da bi preživeli u takvim nehumanim uslovima, Skandinavci su razvili snažan, praktičan i vrlo prilagodljiv stil kojim se maksimalno iskorišćavaju ograničeni resursi. Skandinavci su bili prinuđeni da svoje domove “psihološki” greju toplim bojama zidova, prijatnim , jednostavnim formama nameštaja i predmeta, čije se ideje crpe iz prirode.Pre nego što su modernisti počeli da propagiraju geslo “forma prati funkciju”, svakodnevni, skandinavski, upotrebni predmeti su sve to već sadržavli.

Uređnje kupatila skandinavskog stila se oslanja na principe minimalističkog uređenja. Prostor se otvara i rasterećuje. Jedna od važnih odlika ovog stila su veliki prozori koji propuštaju ogromne količine dnevnog svetla. Međutim, kako su u pitanju kupatila, koja u većini slučajeva nemaju takvu mogućnost, koriste se u većoj meri druge karakteristike ovog stila. Na primer, velika ogledala bez kitnjastog rama ili bez rama uopšte, koja doprinose utisku većeg prostora. Koriste se svetle boje, jednostavni oblici, prirodni materijali, nameštaj i detalji koji imaju “dušu” i utopljavaju prostor... U ovim kupatilima, takođe, prednost imaju ugradni elementi koji ostavljaju prostor za lepe komade nameštaja od rustičnog drveta i aksesoare od finog prediva ili pletene korpe. Ponekad je dovoljno da u “belo kupatilo” unesemo jedan tronožac sa bakinog tavana ili neku neobrađenu dasku koju ćemo koristiti kao policu, i već smo uneli duh ovog stila. Sanitarije su svedenih i zaobljenih oblika i doprinose izgledu udobnosti. Za razliku od minimalističkog stila, ovde nećemo videti ugradne lavaboe. Oni se vide samostalno ili, u većini slučajeva, postavljaju se na rustične ormariće ili daske “neobrađenog” drveta, pa izgledaju kao neki lavor iz kojeg su se naši preci umivali. Slavine, tuš ručice i nadglavni tuševi koji imaju mat završnu obradu, toplih ili tamnih tonova metala upotpunjuju ovaj stil. Nameštaj je uprošćene forme, čiji je jedini dekor lice od “neobrađenog” drveta. U većini slučajeva, drvene površine su svetlih boja, a ukoliko su tamnije, popularne su išmirglane površine, tako da one izgledaju staro.

 

MATERIJALI I BOJE

Podovi u kupatilu treba da izgledaju monolitno. Zidovi su obično bele boje, a monotoni izgled razbija se odabirom mozaika za pojedine površine ili šestougaonim pločicama. Dekorativne pločice su dozvoljene, ali su im šare u bojama koje su približne i neupadljive. Kontrasti su izuzetno retki. Izbor boja je sveden, najviše se koristi bela, ahromatski i pastelni tonovi. Ovaj stil odlikuje hramonija tonova koja deluje staloženo, mirno, opušteno. Tek ponegde se pojavljuje crna kao detalj. Poseban detalj u kupatilu je interesantna rasveta koja je uobičajena za trpezarije, više nego za kupatilski prostor. To su lampe belih ili svetlih površina, prijatnih zaobljenih oblika - kao lončići, koji stvaraju osećaj udobnosti.

Stilovi u enterijeru