;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Kako izabrati klima uređaj? - kompletan vodič za početnike

12. 10. 2023.

Kako izabrati klima uređaj? - kompletan vodič za početnike

Moderni klima uređaji nisu samo naši najbolji prijatelji tokom paklenih letnjih vrućina, već su i saveznici tokom hladnih zimskih dana. Nakon dugog dana na poslu, dolazite kući, promrzli i umorni, u tom trenutku na pameti vam je samo toplota. Mnogim grejalicama je potrebno neko vreme da zagreju prostoriju, ukoliko se grejete na drva ili ugalj, stvar je još komplikovanija. Upravo tada klime stupaju na scenu, pružajući vam brzo i efikasno grejanje, ispunjavajući celi prostor tom blaženom toplotom. Neke imaju wi-fi funkciju, pa putem aplikacije, možete podesiti optimalnu temperaturu još dok ste na putu kući. Zahvaljujući funkciji hlađenja leti, i funkciji grejanja zimi, klime su postale jedan od "must have" elemenata u svakom domu ili bilo kom drugom prostoru.

Baš zbog toga, jer je ulaganje u klimu dugoročna investicija, koja će moći da nam olakša, ali i oteža život (ako ne odaberemo najbolji model za naše potrebe), kupovini treba pristupiti pažljivo. U ovom blogu pokušaćemo da vam približimo koje vrste klima uređaja postoje i upoznamo vas sa najbitnijim specifikacijama na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine.

 

Standardne VS Inverter klime

 

Sigurno ste se pitali da li ima neke razlike između redovnih (standardnih) i inverter klima. Hajde prvo da pogledamo, koje su sličnosti, pa ćemo se pozabaviti razlikama. Obe vrste su split sistemi. Ovo znači da za normalno funkcionisanje klima uređaja, morate imati unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Takođe, i standardne i inverter klime rade po principu da vrte unutrašnji vazduh, kome se samo dodaje ili oduzima toplota. A sad da vidimo po čemu ovi sistemi razlikuju.

Standardni klima uređaji su klasična opcija koja brzo snižava temperaturu u vašem prostoru. Oni rade tako što isisavaju vazduh i hlade ga pre nego što ga vrate u prostoriju. Ovo može biti trenutno osvežavajuće, ali stalno paljenje i gašenje, vremenom postane dosadno. Takođe, oscilacije u temperaturi su veće kod standardnih klima. Doduše, standarne klime mogu biti sjajan izbor ukoliko ne želite da pretrpite ozbiljan udarac na svoj budžet jer su poprilično jeftinije od invertera.

Sa druge strane, inverter klima uređaji predstavljaju vrhunac savremene tehnologije. Oni održavaju konstantnu temperaturu bez oscilacija i čestih prekida. Inverter može da prepozna da li je blizu zadate temperature i da u skladu sa tim smanji intenzitet rada. Radi tačno koliko i kad treba. Takođe, jedna od glavnih odlika je da je manje bučan od standardnih klima, što može biti veliki plus u malim prostorijama. Oko 30% brže postiže zadatu temperaturu, i mogu da rade na mnogo nižim spoljnim temperaturama od standardnih. Zahvaljujući njihovoj sposobnosti prilagođavanja brzine kompresora, ova oprema ne samo da štedi energiju, već i nudi dugoročnu uštedu na računima za struju.

No, na kraju, sve zavisi od vaših potreba i novčanih mogućnosti. Standardne klime su odlične, ali inverter je novi igrač u kraju, koji instant podiže igru na mnogo viši nivo.

 

Pokretne klime

 

 

Pokretne klime predstavljaju pravu revoluciju u svetu klimatizacije i bele tehnike. Ovi praktični modeli nude neverovatnu fleksibilnost i mogućnost prenosivog hlađenja gde god da se nalazite, najčešće imaju točkiće pa ih možete pomerati po prostoriji. Njihova upotreba je neverovatno jednostavna - samo ih postavite tamo gde vam je potrebno, uključite ih i uživajte u trenutnom rashlađenju. Ovo je idealno rešenje za manje prostore, kancelarije, ili za one koji iznajmljuju stan.

Njihova mana je što nemaju spoljnu jedinicu, nego je sve upakovano u jedan veliki "kofer". Zbog toga imaju crevo za izduvavanje toplog vazduha koje morate negde da postavite. Najbolje rešenje je da ga sprovedete u dimnjak, a ako ga nemate, prozor može biti jedna od solucija. Mnogo su bučnije od standardnih klima, a nisu ni baš energetski efikasne. Pokretne klime su više kratkoročno rešenje ako zbog nekog razloga ne možete da postavite split sistem.

 


Prozorske klime

 

Prozorske klime predstavljaju kompaktno rešenje za brzo rashlađivanje prostora. Ovi uređaji se montiraju na prozor, štedeći dragoceni prostor, najčešće se montiraju u male sobe ili kancelarije. Lako se koriste i pružaju dovoljno hlađenja za manje prostorije. Idealan izbor za one koji žele jednostavno rešenje bez potrebe za komplikovanom instalacijom. Prozorske klime su energetski efikasne i ekonomične, čineći ih odličnim izborom za manje prostore i manji budžet. Na žalost, bučne su u radu, jer ubacuju svež vazduh u kuću. Za razliku od inverter i standardnih, koje vrte unutrašnji vazduh.

 

Koji kapacitet mi je potreban, i šta je to BTU?

 

Da biste odabrali odgovarajući klima uređaj za grejanje ili hlađenje prostorija, veoma je važno uzeti u obzir veličinu prostora. Veličina prostora meri se u kvadratnim metrima (m²), a kapacitet meri se u britanskim termalnim jedinicama (BTU). Pokušaćemo da vam damo okvirni pregled, kako biste otprilike znali koja oprema vam je potrebna, ali da biste bili potpuno sigurni, najbolje da se konsultujete sa prodavcem i stručnjakom.

  • Prostor od 20-35 m²: Za manje prostorije, kao što su spavaće sobe, potrebna je klima sa kapacitetom od otprilike 7.000 - 10.000 BTU za efikasno grejanje ili hlađenje. Preporučujemo klimu od 9.000 BTU, kod nas popularno nazvana "devetka".
  • Prostor od 35-60 m²: Srednje velike prostorije, kao dnevne sobe, zahtevaju klima uređaj sa kapacitetom od 10.000 - 16.000 BTU kako bi održavali prijatnu temperaturu. Preporučujemo klimu od 12.000 BTU, ili ti "dvanaestica".
  • Prostor od 60-80 m²: Veće prostorije, kao što su otvoreni dnevni boravci i kuhinje, zahtevaju moćnije klima uređaje sa kapacitetom od 16.000 - 24.000 BTU za ravnomerno grejanje ili hlađenje. Preporuka je klima od 18.000 BTU ili "osamnaestica".
  • Prostor od 80-110 m²: Za velike prostore, poput dnevnih boravaka sa otvorenim konceptom i kancelarija, treba da razmislite o klima uređaju sa kapacitetom od 24.000 BTU kako biste održavali udobnu sobnu temperaturu.

Imajte na umu da i drugi faktori, kao što su izolacija prostorije, broj prozora i izloženost suncu, takođe igraju ulogu u odabiru pravilnog kapaciteta klima uređaja. Konsultujte se sa stručnjakom ili prodavcem kako biste izabrali onaj koji će biti najefikasniji u vašem prostoru.Koliko klima troši struje?

 

Potrošnja struje klima uređaja je važan faktor prilikom odabira, posebno ako želite smanjiti račune i biti ekološki odgovorni. Ključne termine koje treba razumeti u vezi s potrošnjom struje su energetska klasa, EER i COP, kao i SEER i SCOP.

 

  • Energetska klasa: Energetska klasa (označena slovima od A+++ do D) ukazuje na efikasnost uređaja. Klase poput A+++ označavaju visoku energetsku efikasnost, dok D označava nisku efikasnost. Birajući aparat sa višom energetskom klasom, možete značajno smanjiti potrošnju električne energije. Uređaj označen kao A+++ je veoma energetski efikasan.
  • EER (Energija za hlađenje) i COP (Koeficijent efikasnosti grejanja): EER meri efikasnost hlađenja, dok COP meri efikasnost grejanja. Viši EER i COP znače bolju energetsku efikasnost. Ovi parametri vam pomažu da razumete koliko energije klima troši u odnosu na to koliko hlađenja ili grejanja pruža. EER meri koliko BTU toplote uređaj može da izvuče iz prostora u odnosu na količinu potrošene struje. Što je veći EER, to klima troši manje struje. Na primer, EER od 12 znači da uređaj troši 1 kWh da bi izbacio 12.000 BTU toplote. COP od 3 znači da za svaki kilovat struje, proizvodi 3 kilovata toplote.
  • SEER (Sezonski energetski faktor hlađenja) i SCOP (Sezonski energetski faktor grejanja): Ovi faktori uzimaju u obzir različite uslove tokom cele godine. SEER i SCOP ocenjuju ukupnu efikasnost klime u različitim vremenskim uslovima i daju vam bolji uvid u godišnju potrošnju struje. Viši SEER i SCOP znače manje troškove električne energije tokom cele godine. Ovo je samo malo naprednija kvantifikacija.

 

Kada birate klima uređaj, obratite pažnju na ove parametre kako biste pronašli onaj koji će zadovoljiti vaše potrebe za rashlađivanjem ili grejanjem uz minimalnu potrošnju struje. Time ćete uštedeti novac i doprineti očuvanju životne sredine.

Za kraj, ukoliko vas je ikada zanimalo, a niste imali koga da pitate. Na koji način klima uređaji rade to što rade?

Klima uređaji rade na fascinantan način kako bi nam obezbedili idealnu temperaturu, nezavisno od toga da li je leto ili zima. Neka vas ne preplaši kompleksnost, jer princip je u stvari vrlo jednostavan. Oni koriste supstancu zvanu "freon" kako bi promenili temperaturu vazduha u prostoriji. Freon je poseban gas koji ima sposobnost brze promene iz tečnog u gasovito stanje i obrnuto. Ovo svojstvo čini ga idealnim za klimatizaciju.

Proces počinje tako što klima uvlači topao vazduh iz prostorije i prolazi ga kroz cevi ispunjene freonom. Kada freon prolazi kroz cevi, aparat ga podvrgava promeni iz tečnog u gasovito stanje. Tokom ovog procesa, freon upija toplotu iz vazduha, čineći ga hladnim.

Zatim, klima uređaj ispušta ovaj hladan vazduh u vaš prostor, stvarajući prijatnu temperaturu. Topla vazdušna struja koja je ostala nakon što je freon apsorbovao toplotu izbacuje se napolje. Ovaj ciklus se ponavlja iznova i iznova, održavajući temperaturu u vašem domu na željenom nivou. Jednostavno zar ne?

Nadamo se da vam je nakon čitanja ovog teksta, princip rada klima uređaja, njihova potrošnja i kapacitet malo jasniji. Ukoliko vam je potrebna pomoć prilikom izbora vaše nove klime, slobodno nam pišite na marketing@enmon.info.

Pogledajte ponudu klima uređaja na našem webshopu - LG klima uređaji.