;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Trendovi u uređenju enterijera - lavaboi od prirodnog kamena

09. 10. 2023.

Trendovi u uređenju enterijera - lavaboi od prirodnog kamena

U svetu modernog uređenja enterijera, sve više se akcenat stavlja na dizajn, pored same funkcionalnosti. Ukoliko ste imali priliku da posetite neke od najpoznatijih svetskih hotela ili restorana, verovatno ste primetili still uređenja kupatila koji vas je ostavio bez daha. Upravo to je efekat koji će kameni lavaboi ostaviti na oko posmatrača. Danas se sve više ljudi okreće prirodnim materijalima kako bi stvorili prostor koji je elegantan, ali i funkcionalan. Kameni lavaboi su polako, ali sigurno, postali jedan od najinteresantnijih trendova u svetu kupatilskih sanitarija, koji svakim danom postaju sve popularniji. Ovi prelepi i praktični elementi su zapalili svetsku scenu uređenja kupatila, unoseći neopisivu dozu luksuza i prirodnog šarma u ista.

U ovom blogu, pozabavićemo se nekim od ključnih razloga zašto su kameni lavaboi za kupatilo postali tako popularni, i kako ih možete uključiti u svoj dizajn kupatila.

 

Prirodna lepota u koju ćete se zaljubiti

 

Kameni lavaboi za kupatilo privlače pažnju svojom prirodnom lepotom i jedinstvenim dizajnom. Svaki kameni lavabo je unikatan, jer je izrađen od prirodnog kamena kao što su mermer, granit, oniks ili travertin. Kao što je u prirodi nemoguće naći dva potpuno ista kamena, tako je i nemoguće pronaći dva potpuno ista kamena lavaboa. Materijali za izradu kamenih lavaboa dolaze u različitim bojama i teksturama, omogućavajući vam da pronađete lavabo koji će se savršeno uklopiti u vaš dizajn kupatila. Mermerni lavaboi donose čisti luksuz i eleganciju, dok je granit otporan na toplotu i ogrebotine, i ima mnogo prirodniji izgled. Što se tiče oniksa, on je poseban kamen, ima prozirne ili poluprozirne osobine, pa se često koristi za osvetljene lavaboe, kako bi se stvorio efekat svetlosti kroz kamen. Travertin je prirodan kamen, sa šarama i poremećajima, unosi rustični izgled, lavaboi od travertina nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sve je stvar finesa, vašeg ukusa i želja, pustite mašti na volju i stvorite svoje savršeno kupatilo.

 

Izdržljivost i trajnost kamenih lavaboa

 

Kamene lavaboe za kupatilo posebno odlikuje dugotrajnost i poprilična izdržljivost. Ili da kažemo: čvrsti su poput stene, ali bukvalno! Šta ovo znači? Zamislite materijal koji može da traje godinama, ne gubi boju, funkcionalnost, niti čvrstinu - to je prirodni kamen. Ovi lavaboi su otporni na ogrebotine, toplotu i vlagu, što ih čini savršenim izborom za kupatila koja se svakodnevno koriste. Uz pravilno održavanje, mogu trajati decenijama ili čak i duže, bez opasnosti da izblede ili promene boju. Dakle, investicija u kameni lavabo za kupatilo je po principu "kupi i ne razmišljaj više", verovatno će ga vaši naslednici koristiti u nepromenjenom stanju za nekoliko decenija.

 

Ogroman broj varijacija, boja i dizajna - čini vaš izbor slatkim mukama

 

Kameni lavaboi za kupatilo dolaze u različitim dizajnima i oblicima, što vam omogućava da izaberete onaj koji najbolje odgovara vašem ukusu, kao i samom prostoru u kupatilu. Možete izabrati klasične okrugle ili pravougaone modele, ali takođe postoje i nekonvencionalni oblici poput zakrivljenih i asimetričnih. Neki kameni lavaboi za kupatilo imaju jednostavne i čiste linije, dok drugi imaju složene i ukrasne detalje. Poprilično su popularni lavaboi od oniksa, sa osvetljenjem, kao i lavaboi sa nepravilnim, rustičnim ivicama. Odluka neće biti laka, ali izbor je vaš, sigurni smo da ćete odabrati svoj idealan lavabo.

 


 

Ekološka svest i uticaj na okolinu

 

Zašto su kameni lavaboi bolji izbor po prirodu? Proizvodnja kamena ima poprilično manji uticaj na prirodnu sredinu od nekih drugih sintetičkih proizvoda, a pri tom je i obnovljiv resurs. Zatim, već smo pomenuli da uz pravilno održavanje, ovi lavaboi mogu potrajati i nekoliko decenija, dakle, smanjuje se odlaganje i otpad, jer nema potrebe često da se menjaju. Možda kameni lavaboi nisu potpuno ekološki neutralni, njihova upotreba može doprineti smanjenju ekološkog uticaja u poređenju sa nekim drugim materijalima. Pojam održivosti nije usko vezan na materijal od kog se nešto izrađuje, već i u načinu na koji se proizvodi, transportuje, koristi i održava. Kameni lavaboi često imaju prednosti u više ovih aspekata, što ih čini dobrom opcijom za one koji teže ekološki odgovornijem načinu uređenja kupatila.

 


 

Ako ste nakon dosadašnjeg teksta počeli da razmišljate o kamenom lavabou u vašem kupatilu, ovo su neke stvari koje biste trebali da znate:

 

  1. Kombinujte ga sa kamenim pločicama: Kombinacija kamenog lavaboa, kamenih pločica ili drugih kamenih elemenata u kupatilu može da bude pun pogodak. Na ovaj način ćete dobiti jednu harmoničnu i unikatnu sredinu koja će svakoga ko je vidi oboriti sa nogu.

  2. Razmislite o osvetljenju: Pažljivo postavljena rasveta može naglasiti konture i izgled lavaboa, i posebno istaći njegovu lepotu. Najbolji način da se ovo postigne je postavljanje osvetljenja iznad i/ili ispod lavaboa.

  3. Održavanje: To što se radi o prirodnom kamenu, ne znači da lavabo ne treba da se održava. Sigurno će se vremenom i upotrebom prljati, samim tim osnovno održavanje je potrebno kako bi zadržao svoj luksuzan izgled. Na sreću, održavanje je vrlo jednostavno, blagi detardžent i topla voda su uglavnom sasvim dovoljni za redovno čišćenje.

 

 


 

Kao što ste mogli pročitati u dosadašnjem delu teksta, kameni lavaboi nisu obične kupatilske sanitarije, oni su investicija u dugoročnu lepotu i dizajn vašeg kupatila. Njihova primena pored stambenih prostora, postaje sve zastupljenija u modernim kafićima i restoranima, luksuzim hotelima kao i velelepim penthausima, odnosno kod svih koji vide iza granica osnovne funkcionalnosti i žele da uživaju u samoj i čistoj prirodnoj lepoti.

Nadamo se da smo vam uspešno predstavili trend koji je zapalio svet, i možda se baš vi nakon čitanja ovog teksta odlučite za postavljanje kamenog lavaboa u vaš dom. Ispod teksta, možete pogledati našu galeriju i pronaći inspiraciju za uređenje vašeg kupatila.