;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Saveti kako da vaše malo kupatilo izgleda veće

01. 10. 2021.

Saveti kako da vaše malo kupatilo izgleda veće

Malo kupatilo ne mora biti ograničeno kada je u pitanju stil ili praktičnost. To što imate malo kupatilo ne znači da ne možete imati lepo kupatilo. Većina nas bi želela da naša mala kupatila izgledaju veća. Na kraju krajeva, kupatila su često najmanja soba u kući. Bilo sa dekorom, ogledalima ili čak rasporedom, vaš prostor možete odmah učiniti većim i svetlijim. Da bismo vam pomogli da transformišete svoje kupatilo, pročitajte par jednostavnih saveta kako da malo kupatilo izgleda veće i elegantno.

 

Fokusirajte se na kupatilski nameštaj

Ako imate malo kupatilo, kupatilski nameštaj treba da izaberete mudro. Vaš izbor bi trebao zavisiti od toga kako možete postići maksimalnu funkcionalnost. Manja kupatila zaista imaju koristi od rešenja za skladištenje, kao što su jedinice za skladištenje i razne korpe. U kupatilima obično držimo sitnice u kupatilskim ormarima, ali to nije uvek najbolje rešenje za manje prostore. Mala kupatila ne mogu sebi priuštiti da budu pretrpana

 

 

Osvetljenje

Osvetljenje igra važnu ulogu u tome da malo kupatilo izgleda glamuroznije i prostranije. Imati dovoljno svetla na umivaoniku je neophodno, dok vlažno područje (kada/tuš kabina) zahteva manje svetla. Ako nemate prozor u svom kupatilu, obezbedite odgovarajuće osvetljenje. Glavni cilj osvetljenja treba da bude uklanjanje senki što je više moguće i da kupatilo izgleda svetlije i veće. To se može postići postavljanjem zidnih svetala sa obe strane ogledala ili iznad njega. Moglo bi se razmotriti i svetlo koje visi sa plafona, a koje ne baca senke na lice.

Igrajte se sa bojama

Bez obzira na dizajn kupatila koji ste odabrali, vaše malo kupatilo će izgledati prostranije i svetlije kada se odlučite za svetlije pastelne tonove. Izbegavajte tamnije palete boja i pokušajte da u svoje kupatilo dodate dašak svetlih tonova jer će ambijent izgledati čisto i elegantno. Jedan deo zida možete čak obijiti drugom bojom. Ovo će ostaviti zadivljujući efekat na vaše kupatilo. Svetle nijanse belih, neutralnih i sivih idealne su za otvaranje nezgodnih uskih i malih rasporeda, za odbijanje svetlosti na sve zidove kako bi se izbegli mračni hodnici ili uglovi. Dok će lagana, svetla paleta pomoći u odbijanju svetlosti i učiniti kompaktno kupatilo većim, izbegavajte preterivanje sa belim jer može učiniti da soba bude hladna ili klinička.

Ako vam se sviđa ideja dodavanja boje, ali želite da počnete sa malim detaljima, izbor galanterije je najbolji način na koji to možete učiniti. Nešto sitno, kao držač za sapun može dodati savršen izgled. Većina ovih osnovnih potrepština se na tržištu nalazi u kompletima, kao i raznim bojama i dezenima. To može biti od velike pomoći pri dodavanju dekoracije u kupatilu, a da pritom ne pogrešite oko pravila dizajna. 

 

Velika ogledala

Ugradnja ogledala u vaše kupatilo jedan je od najjeftinijih načina da svoje malo kupatilo pretvorite u prostran prostor. Ogledalo preko celog zida reflektuje prirodnu svetlost i stvoriće privlačan dodir vašem prostoru. Uvek postavite ogledalo u kupatilo gde ima mesta za ulazak sunčeve svetlosti tako da automatski reflektuje prirodno svetlo u celokupan prostor. Odabirom okruglog ogledala stvorit ćete mekši osjećaj od kvadratnog ili pravougaonog, a odabirom onog bez okvira daće luksuzniji izgled.

Izaberite prave pločice za pod i zid

Veličina pločica za malo kupatilo, bilo za zidove ili podove, imaće veliki uticaj na to da se vaš mali prostor oseća većim i svetlijim. Malo kupatilo bolje izgleda sa velikim pločicama. Sa manje linija za fugovanje, zidovi i pod su manje pretrpani, a soba vizuelno proširena. Korišćenjem manjih pločica, kao što su mozaici, dobićete puno linija za fugovanje, koje zidovima mogu dati izgled rešetke koji može da podstakne osećaj da ste u kutiji, čineći da se vaše ionako malo kupatilo izgleda deset puta manje. To ne znači da morate potpuno isključiti male pločice. Ako ste se odlučili za neke prekrasne mozaike, možete ih malo pomešati koristeći pločice različitih veličina u različitim zonama vašeg kupatila, pri čemu su manje pločice ograničene na prostor za tuširanje, a pločice većeg formata koriste se u većini prostorije.

 

Tanka grejna šina za peškire je lep dodir za zagrevanje i držanje peškira. Dodavanje kliznih vrata ili sklopivih vrata pružiti će vam više prostora od tradicionalnih vrata sa šarkama. Velika kada može biti estetski prijatna, ali će zauzeti dvostruko više prostora od tuš kabine. Ne pravite pregrade u kupatilu tako što ćete stvarati neprozirne zidove za tuš kabinu. Umesto toga, razgraničite ga providnim staklom kako biste omogućili pun pogled na kupatilo Neobična kućna biljka odlično izgleda i u malim kupatilima i dobro će napredovati u toplom, vlažnom okruženju.

Tražite još više inspiracije za kupatilo? Obavezno pogledajte  Osvežite vaše kupatilo sa novim kupatilskim nameštajem i Kako odabrati pravi lavabo za vaše kupatilo?