;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Saveti za odabir kuhinjskih pločica

01. 12. 2021.

Saveti za odabir kuhinjskih pločica

Kada planiramo kućni enterijer za kuhinju, često razmišljamo o kuhinjskim elementima, bojama i uređajima. Jedan od najviše podcenjenih delova procesa je odabir pravih kuhinjskih pločica. Pošto je kuhinja najčešće korišćeni deo svakog doma, važno je posvetiti posebnu pažnju prilikom planiranja kuhinjskog dekora.

Na tržištu postoji mnogo lepih opcija. Međutim, postoje neke važne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira kuhinjskih pločica za vaš dom. U ovom blogu ćemo vam dati neke značajne informacije i savete koje treba zapamtiti kada birate kuhinjske pločice.

 

 

Vrste pločica


Keramičke pločice

Ovo je jedna od najčešćih pločica koje se koriste u kućama. Keramičke pločice su izdržljive i mogu se koristiti u bilo kom delu kuće, uključujući kuhinje i kupatila. Jednostavne za održavanje i čišćenje i dolaze u različitim dizajnima i stilovima.


Porcelanske pločice

Još jedna uobičajena vrsta pločica su porcelanske pločice. Ove pločice dolaze sa mogućnošću da izgledaju tačno kao cigla, prirodni kamen ili drvo. Imaju odličnu završnu obradu i lako se održavaju. Porcelanske pločice dolaze u različitim dizajnima i bojama, a mogu se koristiti i na otvorenom. Jake su i otporne na pucanje i bledenje.


Staklene pločice

Staklo je lep materijal koji se koristi u pločicama. Pošto su otporni na mrlje, dobra je opcija za upotrebu u određenim delovima vašeg doma. Staklene pločice dolaze sa minimalističkom i čistom završnom obradom i daće vašem domu elegantan izgled. Danas se široko koristi u modernom kućnom dekoru.


Cementne pločice

Cementne pločice se koriste dugo vremena i sada se popularno koriste u modernim kućnim enterijerima. Veoma su raznovrsne i dolaze u prelepim bojama i šarama. Mogu se izbrusiti i ponovo zapečatiti u slučaju da se oštete ili promene boju. Jedan od najvećih nedostataka cementnih pločica je to što se teško postavljaju.


Mermerne pločice  

Mermerne pločice su skupe i mogu dati elegantan dodir vašem kućnom dekoru. Lako se mogu postaviti u kuhinjske prostore jer dolaze u odličnom dizajnu i teksturi koji svaki komad čine jedinstvenim i drugačijim.

Pet ključnih saveta koje treba zapamtiti kada birate kuhinjske pločice

 
Upotreba i izdržljivost

Prvi savet koji treba zapamtiti je gde tačno želite da postavite pločice. Pošto su kuhinje jedno od najprometnijih mesta u kući, potrebne su vam pločice koje su jake i izdržljive. Uz maksimalan broj peščenja važno je ulagati u pločice koje će dugo trajati. Izaberite pločice koje su otporne na ogrebotine i ne bi se promenile ili izbledele čak ni nakon redovnog čišćenja.

Stil i raspored kuhinje

Kad god pravite kućni enterijer za svoju kuhinju, vodite računa o ukupnom rasporedu i stilu kuhinje. Ako želite kuhinju u savremenom stilu ili moderan izgled, naći ćete širok izbor kuhinjskih pločica koje možete izabrati. Takođe je važno imati na umu i veličinu vašeg kuhinjskog prostora. Možete odabrati pločice za kućni dekor koje vašem prostoru daju osećaj otvorenosti. Na primer, korišćenje iste vrste pločica na zidovima i kuhinjskom podu može učiniti da vaša kuhinja izgleda veliko i prostrano.

Oblik i veličina kuhinjskih pločica

Prilikom odabira kuhinjskih pločica za vaš dom, oblik i veličina pločica su važni. Ako imate malu kuhinju, trebalo bi da uzmete velike pločice kako bi izgledala prozračna i veća. Velike pločice zahtevaju manje fuga, što pomaže u stvaranju kontinuirane i elegantne završne obrade enterijera vašeg doma.

Održavanje i čišćenje

Ovo je jedan od najčešće zanemarenih delova prilikom odabira pločica za kućni enterijer. Kuhinja je mesto velikog prometa, zbog čega uvek treba tražiti pločice koje se lako održavaju i čiste. Pošto se pločice za pozadinu nalaze odmah iza vašeg šporeta, sklone su mrljama i masnoći, stoga izaberite kuhinjske pločice otporne na mrlje. Takođe, podne pločice treba da se lako čiste bez promene njihovog izgleda.

Budžet i troškovi

Kuhinjske pločice su dostupne u različitom dizajnu, šarama i teksturama. Većina pločica je jeftina, ali jedinstvene keramičke i mermerne pločice mogu biti veoma skupe. Iako bi skupe pločice trajale veoma dugo, morate unapred da izračunate svoj budžet pre nego što kupite kuhinjske pločice.

 

Uzmite u obzir ove savete kada birate pločice za vašu kuhinju. Istražite svoje opcije za pločice, a zatim napravite svoju kuhinju o kojoj ste oduvek sanjali! Takođe pogledajte ponudu pločica u našem web shopu.