;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

ENMON na Danima Ludaje u Kikindi

06. 09. 2023.

ENMON na Danima Ludaje u Kikindi

Pozivamo vas na nezaboravno putovanje kroz vreme i tradiciju na "Dani Ludaje" u Kikindi!

 

Dragi ljubitelji kulture, tradicije i zabave,

 

Kikinda, biser Vojvodine, ponosno najavljuje jednu od svojih najvažnijih manifestacija - "Dane Ludaje"! Ova čarobna manifestacija će vas povesti na fascinantan put unazad kroz vreme, otkrivajući duboke korene i jedinstvenu baštinu našeg regiona.

 

 

Šta su "Dani Ludaje"?

 

"Dani Ludaje" su tradicionalna manifestacija koja slavi obilje i plodnost voća, a posebno najvećih i najzdravijih tikvi - odnosno kako se ovde nazivaju, ludaje. Ovaj događaj je prilika da se okupe porodice, prijatelji i svi zaljubljenici u tradiciju i kulturu kako bi zajedno proslavili raskoš jeseni. Dani Ludaje se obeležavaju već tri decenije unazad, i tradicionalno su svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Danas se na Danima ludaje Kikinđani, i ne samo oni, nadmeću čija je ludaja najduža i najteža. Skoro sve se odigrava, kako Kikinđani vole da kažu, u najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, na kikindskom Trgu.

 

Subota je ipak glavni dan za takmičarske ludaje i gostujuće programe, kada u okviru Banatskog fruštuka i Evropskog kutka budu promovisani etno i turistički sadržaji, ne samo srpskog i mađarskog življa severnog Banata, već i znamenitosti prijatelja iz ostalih država. I da nije Banatskog fruštuka na Danima ludaje u Kikindi, do sada bi već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena.

 

 

Šta možete očekivati?

 

  • Takmičenje čija ludaja je najduža i najteža: u subotu u poslepodnevnim časovima, je glavni događaj manifestacije, ovo je trenutak koji privlači mnoge takmičare i posetioce iz zemlje i regiona
  • Igre i igrarije sa ludajom: za učenike osnovnih škola je organizovano štafetno trčanje sa bundevom u ruci, takmičenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare
  • Gurmanski užici: Probajte lokalne specijalitete, uključujući kikindsku čorbu od bundeve, tradicionalne kolače i druge ukusne đakonije.
  • ENMON nagrađuje: Kao jedan od sponzora manifestacije, Enmon doo želi da ovoj manifestaciji da svoj doprinos u vidu dva vaučera za pobednike u takmičenju za najtežu i najdužu ludaju u iznosu od po 15.000 dinara. Pobednik će imati mogućnost da kupuje robu u salonu Enmona u Kikindi u vrednosti vaučera.

 

Kada se održava?

 

"Dani Ludaje" će se održati od - Očekujte četiri dana puna zabave, smeha i otkrivanja tradicionalnih tajni.

 

Gde nas možete pronaći?

 

Središnji događaji manifestacije će se odvijati na glavnom trgu Kikinde, ali će se razne aktivnosti i prodajni štandovi protezati kroz ceo grad, stvarajući pravu sliku živopisne i uzbudljive atmosfere.

 

Ko može da učestvuje?

 

"Svi su dobrodošli!" To je moto "Dana Ludaje". Ova manifestacija je otvorena za sve uzraste i sve posetioce - od porodica do solo avanturista. Svako će pronaći nešto što će ih oduševiti i inspirisati.

 

 

 

Ne propustite priliku da doživite čarobne "Dane Ludaje" u Kikindi!

 

Pripremite se da zaronite u bogatu tradiciju, probate ukusne lokalne specijalitete, i stvorite nezaboravne uspomene sa porodicom i prijateljima. "Dani Ludaje" su prava prilika da osetite dušu ovog prelepog regiona i podelite radost jeseni sa lokalnim zajednicama.

Pridružite nam se od 14. do 17. septembra u Kikindi i postanite deo ovog čarobnog putovanja kroz vreme i tradiciju. Vidimo se na "Danima Ludaje"!